sâmbătă, 6 martie 2021

Multilateralismul global în Conferință despre viitorul Europei?


Acum exact un an, împreună cu profesorul Vasile Pușcaș organizasem o dezbatere la Bruxelles în care făceam conexiunea dintre partidele politice europene și evoluția guvernării mondiale.

 

Având în vedere că în ultimele 12 luni s-au întâmplat foarte multe evenimente de impact, și mă gândesc în special la criză pandemică sau la alegerile americane, revin acum cu o scurtă analiză asupra situației la zi.

 

Noul președinte american a revenit la abordarea responsabilă a Statelor Unite, iar problemele globale sunt mult mai decent abordate acum. Apare o narativă interesantă despre multilateralismul echitabil, iar Uniunea Europeană dorește să joace activ. Statele Unite, UE sunt lovite de criză pandemică și globală, iar abordările și rezultetele sunt diferite. Organizația Națiunilor Unite a arată încă o dată că actuala formã de organizare nu poate face față complexității, deci a vorbi despre evoluția structurii globale este și mai mult de actualitate.

 

Partidele politice europene, definite de liderii săi în evenimentul de acum un an că fiind “pod între realitatea națională și cea din Bruxelles” (PPE), “unealtă eficace de a avea responsabilizare globală˝ (Verzi), doresc ca “probelemele transnaționale să fie adresate în structuri globale˝ (PES). Dacă analizăm însă ce evenimente au marcat partidele politice europene în ultimele luni identificăm lupta premierului maghiar Orban cu PPE și observăm un mugure de cooperare între Grupul Socialist din Parlamentul European și Alianța Progresivă Globală.

 

De apreciat și ideea unei integrări transatalantice sau a unui Erasmus Global.

 

Datorită restricțiilor, majoritatea partidelor politice europene nu au putut organiza Congrese în formatul clasic, sistând practic toate decizile majore. Chiar și dezbaterea despre viitorul UE, preconizată să înceapă în luna mai 2021, nu pare să animeze structurile de partid.

 

De multe ori un factor nou, extern, coagulează forțe interne nesperate. Apariția mișcării anti-corona, care are potențial politic global, poate să dea de gândit partidelor europene în a activa cu adevărat mișcările doctrinare internaționale. Există actorii necesari, avem subiectul și doar viziunea liderilor lipsește încă. Dacă mă refer la principalele forțe europene, e interesant să aflăm opinia PES, PPE, Liberali sau Verzi pe subiectul evoluției multilateralismului global și de ce nu pe ideea de a avea un Parlament Global, inspirat din construcția instituțională a Parlamentului European.

 

Este nevoie de o viziune integratã asupra Conferinței despre viitorul Europei, prin abordarea simultană a celor 5 mari priorități europene : aprofundarea integrării europene, suveranitatea europeană, multilateralismul global, ecologizarea și digitalizarea.

                                                                                

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: