marți, 20 iulie 2021

Dan LUCA – editorial în Fãclia de Cluj: Bătălia de la Bruxelles

Revin astãzi cu un nou editorial, semnat în cotidianul clujean. Aveţi aici materialul. Articolul semnat acum 2 sãptãmâni este vizibil aici.

 

---

 

Mulţi spun că de fapt Bruxelles-ul este doar locul dezbaterilor tehnice, al “micilor bătălii”. Peste 75% din legislaţia aplicată în ţările membre îşi are originea la Bruxelles. Această legislaţie nu priveşte în mod necesar securitatea naţională, zona Schengen sau moneda comună euro („marile bătălii”). Are a face mai degrabă cu consumatorul şi cu pieţele, cu calitatea aerului, cu apă, cu mâncarea. Uniunea Europeană nu înseamnă aşadar doar „temele mari” ale politicii externe. Bruxelles este locul de desfăşurare a unei laborioase activităţi tehnice, prin care aleşi şi funcţionari naţionali sau europeni încearcă fără „glorie mediatică” să contribuie prin legislaţie şi politici la ameliorarea vieţii noastre şi a familiilor noastre.

 

Avem însă anumite dezvoltări de la Bruxelles, în special la nivelul partidelor europene, care sunt adevărate semnale asupra evoluţiei UE. Puţini îşi mai amintesc, dar retragerea, în 2009, a conservatorilor britanici din grupul Partidului Popular European şi formarea grupului ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) au fost factori catalizatori pentru ieșirea Marii Britanii din UE. 

 

Plăcile tectonice europene sunt din nou în mișcare. Nu mă refer aici la faimoasa bilateralã franco-germană, care își așteaptă botezul la alegerile din septembrie 2021 (Germania) și primăvară 2022 (Franța). Este de urmărit dinamica grupurilor politice din Parlamentul European, care dã un semnal al repoziţionãrii unor țări în Uniunea Europeană. Ungaria, Polonia sau Slovenia își joacă în următoarele luni apartenența la proiectul european. Revine în forță dilema fundamentalã a unor lideri naționali din țările UE. Sã meargã pe direcţia discursului patriotic, naționalist chiar, care ajută în câștigarea alegerilor sau să aleagă calea narativei pro-europene, care trebuie argumentatã continuu, cu riscul chiar al pierderii puterii.

 

Federaliști, interguvernamentalişti, extremiști, realiști, acesta este cocktailul de la Bruxelles, în care fiecare încearcă o poziționare favorabilă pentru a câștiga procente la nivel național. Prea puțini politicieni văd și cred însă în binele comun, iar fatidica barieră de 4 ani ai unui ciclu electoral nu ajută integrarea europeană. Ecosistemul decizional european face aproape imposibilă evoluția UE. Structura decizională a Consiliului European, axată pe o decizie unanimă în marile dosare, face ca UE să nu poată nici să se exindã ca teritoriu, dar nici să își consolideze puterea pe plan global. Țările europene au învățat jocul perfid al utilizării stucturii europene ca factor de poziționare și negociere. De cele mai multe ori, acțiunea politică este doar în avantajul țării respective, contra ideii de Europã Unită.

 

Bătăliile de la Bruxelles vor continuă cu siguranţã, fie că sunt pe teme sectoriale sau  globale. Important este ca în acest joc România și societatea românească să se implice și să aibă o abordare constructivă. Non combatul nu aduce victorii… Binele colectiv se poate obține printr-o viziune realistă și o abordare zilnică a tematicii europene.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: