marți, 27 iulie 2021

Dan LUCA – evaluator al proiectului Stars4Media


În utimele 6 luni, am fost implicat, în calitate de evaluator, în proiectul european Stars4Media, 

 

Excelență ideea de a aduce inovația în media prin intermediul parteneriatelor europene. Inspirația proiectului este desigur programul Erasmus, în care mobilitãţile europene ajută nu doar la îmbunătățirea experiențelor culturale, dar și la lansarea proiectelor noi, atipice în bazinul național.

 

Important este ca presa să înțeleagă că inovația este fundamentală dezvoltării, iar abordarea să includã cel puțin 3 componente: editorială, tehnologică și business.  Am observant tendințe deosebit de interesante, prin intermediul evaluãrii celor pentru 100 de aplicaţii. Presa mare, cu structuri complexe și greoaie, începe să fie mai receptivă la inovația practică, având acum departamente speciale pe acest segment. Din punct de vedere tehnic, apar pe continentul european o serie de start up-uri care propun soluții interesante, mai ales în domeniul dezvoltării produselor media utilizând inteligenţa artificialã. Vorbim tot mai mult în spațiul presei europene de ˝change management”, diversificarea modelelor de finanțare, de abordări noi în direcția accesãrii fondurilor europene sau chiar de presa viitorului, în care algoritmele sã ajute in cercetarea jurnalisticã.

 

O componentă aparte este alocată competențelor, și din nou vreau să acentuez că nu este vorba doar despre pregătirea ziariștilor. Ecosistemul media absoarbe tot mai mulți experți în comunicare, ştiinţe politice, tehnologie, managementul schimbării, dar și în proceduri de monetizare a brandului de presă.

 

Anul trecut scriam despre tendințele presei europene și necesitatea de a se reinventa datorită crizei pandemice. Următorii ani sunt sunt deosebit de dinamici din acest punct de vedere.

 

Pentru cei interesați, vã voi ține la curent cu cercetările aplicate ale celor 30 de câștigători ai ediției 2021 ai proiectului Stars4Media.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: