miercuri, 5 ianuarie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia “Predicții sau halucinații ?”

 

Pe 4 ianuarie am semnat în Făclia primul editorial al acestui an.

 

---------------------- 

 

Haideți să redactăm acest articol împreună ! Din punct de vedere practic, voi enunța un set de intreabãri, iar răspunsurile dumneavoastrã vor da pulsul societal în anul 2022.

 

Să începem cu ceva previzibil, din manual. Pandemia va continua și în 2022, afectându-ne masiv viață așa cum a  făcut-o în ultimii doi ani ?

Va urma o criză economică puternică la nivel mondial, resimțită și în România ?

Prețul energiei și posibila criză energetică vor perturba activitatea cotidiană din România la nivelul cetățenilor ?

O mica pauzã, pentru a ne trage sufletul…

 

Reîncepem….

Vom avea cu adevãrat o reformã administrativã în România, axatã pe soluţii digitale? Modelul Estoniei ne vine în minte…

Cel mai probabil Conferința asupra viitorului Europei va produce un raport prin martie care va lansa oficial expresia ˝cetățenii europeni doresc să avem o Europã mai puternică, atât în intern, cât și în lume, iar recomandarea este accelerarea procesului numit autonomia strategică a UE˝. Are acestã abordare un impact asupra românilor?

La nivelul pieții interne europene este interesat de urmărit procedura de focalizare asupra campionilor industriali europeni, într-o balanță cu ecosistemul de IMM-uri. Este pregătită România pentru a juca un rol în această dezbatere?

 

Un pic mai strategic….

Este de urmărit dacă UE va avea curajul să meargă în direcția unui buget comun al țărilor care au adoptat deja moneda euro. Asta ar duce, inevitabil, la o UE cu două viteze. Poate prinde România trenul euro pentru a intra în nucleul dur european ?

Dezvoltarea capacității militare a UE, extinderea UE în special către Balcani, dar și politica față de continentul african sunt segmente pe care UE le va îndrăgi în următoarea perioadã, chiar dacă progresele sunt greu de materializat rapid. Geopolitica va ajuta România să se implice real pe aceste subiecte?

 

Există diverse abordări europene, legate de anumite poluri de putere. Germania influeţeazã masiv ghidajul UE, fără a conta ce fel de guvern este la Berlin. Franța are și ea un cuvânt greu de spus, dar alegerile din primăvara anului acesta sunt cruciale pentru viitorul european al țării. De urmărit și implicarea țărilor mediteraniene, a celor numite frugale sau, desigur, a pachetului Vișegrad. Cum se va poziționa țara noastră față de aceste puteri?

 

Deşi am promis sã vã las pentru a da rãspunsurile, prezint un ghidaj pentru abordare…

Pentru România perioada următoare este plină de încercări, iar o structurare clară a administrației și executivului pe subiecte europene este imperativă. Desigur, e mai mult decât o constatare, e nevoie de o viziune pragmatică și constructivă cu un vector pro-european de impact. Relaționarea la agenda europeană și la viteza altor țări UE este crucială în acest proiect de desăvârșire a integrării europene a României. Obiectivele sunt clare, o mai bună calitate a vieții a românilor și o modernizare rapidă a țării.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: