joi, 3 februarie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “UE la Jocurile Olimpice”


Revin astăzi în Făclia cu un articol despre Uniunea Europeană și Jocurile Olimpice. De actualitate, având în vedere că vineri va începe Olimpiada de Iarnă. 

 

---        


Jocurile Olimpice reprezintă mai mult decât o competiție sportivă, este în același timp un exercițiu de comunicare pentru țările participante. Sistemele comuniste au făcut, și încă mai fac, mare tam-tam despre această competiție, iar dacă rezultatele sportivilor prezenți sunt geniale asta e desigur datorită sistemului politic din țara respectivă. Cuba parcă a mai slăbit motoarele pe această linie, dar China e la apogeu - dorește să confirme supremația mondială, iar Jocurile Olimpice sunt un pas important în această direcție.


Să vedem însă care este situația la nivelul Uniunii Europene? Un prieten de-al meu, care fusese voluntar la Departamentul de Presă de la Jocurile Olimpice de la Atena, îmi spunea în 2004: “UE nu a fost prezentã la Jocurile Olimpice. Nici un steag comunitar, nici un oficial comunitar. Nimic de luat în seamã.” Cred că la Beijing, în câteva zile, situația nu se va schimba.


O abordare însă mă surprinde, cică de fapt UE este superputerea sportivă, nu China sau SUA, și pentru a confirma aceasta se aratã cum UE acumulează cele mai multe medalii. E foarte ușoară matematica, dar hai să fim serioși. Ce sunt Jocurile Olimpice? Dacă nu mă înșel, Jocurile Olimpice sunt încheierea unui ciclu olimpic de 4 ani (denumit Olimpiadã), în care atleții se întrec în competiția numită Jocurile Olimpice. Cum a sprijinit Uniunea Europeană sportivii săi în ultimii 4 ani?


Am jucat handbal timp de 15 ani și chiar dacă am ajuns doar la nivelul diviziei A, am înțeles ce înseamnă să ai 3 antrenamente pe zi, să îți petreci sfârșiturile de săptămânã în cantonamente și să faci sacrificii în perioada tinereții. Nici nu mă compar cu sportivii prezenți la Jocurile Olimpice, și de aceea doresc să îi felicit cu acest prilej pentru ceea ce realizează. E incredibil la ce performanțe ajung!


Cât despre UE, ce să zic? Cred că trebuie să existe o strategie pentru Jocurile Olimpice, dar să fim și realiști. Cine se entuziasmează la trecerea sportivilor din UE la defilarea prilejuită de deschiderea JO? Cine se poate imagina suporterul echipei de 
hochei pe gheaţã a UE? Cine poate cânta imnul „Odă bucuriei” când steagul comunitar se înalţã pe cel mai înalt catarg?

        
Probabil idealurile lui Pierre
de Coubertin sunt cel mai bine reprezentate de jurământul olimpic: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti, ci să lupţi bine.” Deci, să fim realiști, și să terminăm cu interpretări greșite de genul “important este să câștigi, nu să participi”.


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: