luni, 3 iunie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Cu cine votãm duminică?”


Editorialul meu de astăzi din Făclia este despre alegerile de duminică.

 

---

 

Știm că pe 9 iunie sunt alegerile europene. Practic, vom avea în fața noastră o nouă listã cu propunerile partidelor politice din România. Spun asta fiindcă e deja clasic algoritmul ca o dată la cinci ani să alegem cei 33 de eurodeputați din rândul cetățenilor români, fără nici o urmă de cetãţeni din alte ţãri sau partide europene pe buletinul de vot. Aşa este de fapt peste tot în cele 27 ţãri ale Uniunii Europene. Cu mici excepţii, desigur. Duminică vom recepţiona această listã “europeanã” cu alte patru formulare, provenite de la alegerile locale și județene, desfãşurate în aceeaşi zi.

 

Dar acest editorial nu este unul tehnic despre cum să împăturiți cinci foi și să le introduceți în urnă, ci este un apel la normalitate și raționament. Este un îndemn fără perdea de a vota cu Europa, cu partidele care doresc ca România să continue drumul integrării europene. Nu zic asta fiindcă de peste 25 de ani sunt implicat de la Bruxelles în construcția europeană, ci datorită faptului că eu cred că e cea mai bună soluție pentru România contemporană. S-a decis în mult blamaţii ani '90 să urmăm calea euroatlantică, ieșind din sfera de dominație a dictaturii comuniste. Am intrat în NATO și UE. Am pus țara la adăpost, iar de 17 ani, de când “suntem cu europenii”, am crescut economia țării de șapte ori. Nu ziceți cuvinte pripite că este de fapt inerția, că oricum ajungeam aici și fără calea euroatlantică. Ucraina e exemplul unei șovăieli între două sisteme ale clasei politice, iar securitatea țării este acum la răscruce. Serbia este țara care, nefiind în UE, avansează greu, fiind încă un teritoriu fără busolã.

 

Se putea face mai mult? Desigur! Important este acum să nu schimbăm direcția și să continuăm să încercăm să fim chiar fruntași la oraș. Nu e evident, dar bâjbâielile nu ajută. Haideți să facem din România o stea de care suntem mândri, să terminăm cu caricarurile și cu extremiștii fără sens care ne iau votul fiindcă sunt plini de vorbe meșteșugite.

 

Pe majoritatea de pe listele europene îi cunoaștem în cel mai bun caz din media, dar la vot încercați să aveți un filtru al gândirii normale. Notorietatea este bună când aduce ceva bun. Formele de extremism nu vor ajuta România și nici pe noi ca cetățeni. Nu plecați capul la subculturã fiindcă riscați să aruncați România la periferia unui sistem care avansează mai repede decât vã imaginați.

 

Mult success, România! Sã treci acest hop electoral cu bine!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: