miercuri, 11 iunie 2008

Rolul presei locale şi regionale în comunicarea europeană

...aşa s-a numit dezbaterea pe care am moderat-o azi, în incinta Comitetului Regiunilor din Bruxelles. Împreună cu experţi în relaţiile cu presa de la Comisia Europeană, Parlamentul European şi Comitetul Regiunilor, am încercat să purtăm o discuţie cu aproximativ 60 de ziarişti, veniţi pentru două zile la Bruxelles la cursurile Universităţii de Vară, organizate de Grupul politic EPP.

E bună ideea de a “aduce” presa locală la Bruxelles. Acum câteva zile ziceam că tinerii care studiază afaceri europene trebuie să observe mecanismul de la centru, dar poate că şi în presa locală trebuie să se creadă mai mult. Media regională şi locală sunt în mod particular bine plasate pentru a conduce jurnalismul civic datorită apropierii de cititori sau audienţă.

Utopia unei sfere publice europene a fost subliniată de participanţi. Activitatea media predomină în dezbaterea legată de europenizarea sferei publice, mass media reprezintă un adevărat forum instituţionalizat de dezbatere.

Câteva idei desprinse din dezbaterea de azi:
- Dacă sunteţi ziarist la presa locală şi aveţi nevoie de informaţii despre Uniunea Europeană, contactaţi direct reprezentanţele Comisiei Europene din ţara dumneavoastră. Cei care lucrează aici vă vor îndruma către cei care vă vor putea răspunde la întrebări (Comisia Europeană);
- Problema este că Uniunea Europeană produce prea multe ştiri, e enorm de mult şi dificil de digerat, iar de cele mai multe ori este o informaţie de proastă calitate (ziarist german);
- Folosesc sursa europeană ca pe o sursă alternativă în a verifica informaţia venită din prima sursă, de obicei cea de la Guvern (ziarist român).
Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Anonim spunea...

Comunicare, comunicare: mare problema a Uniunii europene?

Sunt de acord cu ziaristul german si il inteleg pe ziaristul roman.
UE produce prea multe informatii: in prea mare cantitate si prea inaccesibile maselor.

Unde este rolul institutiilor locale in promovarea UE? LA nivel de UE, institutia locala defineste regiunea, daca nu ma insel. In Romania, nu se prea vede nici rolul regiunilor: in afara de a "filtra" fondurile europene.
Progresele sunt asteptate.