luni, 5 ianuarie 2009

Diplomă şi potenţial

Continentul american a dat mereu tonul, chiar şi în cazul curriculei universităţilor sau a masterelor, însă de ceva vreme, şcolile europene de afaceri le-au ajuns din urmă pe cele de peste ocean. Acum poţi urma şi la Londra, în Franţa sau în Spania un master în business.

Realizatorul topului Thinkers 50, Des Dearlove, menţiona ca şi diferenţe, faptul că în Europa se pune mai mult accent pe partea practică, acest domeniu este văzut ca o artă, şi se studiază un singur an, în loc de doi, cât durează pregătirea la masterele americane.

Nouă tendinţă în MBA este dezvoltarea cursurilor destinate executivului. Acestea sunt căutate atât de firmele care îşi trimit angajaţii la pregătire, deşi foarte puţine, sau de însuşi manageri de succes care se înscriu din proprie iniţiativă. Problema apare însă atunci când organizaţiile nu văd finanţarea acestor cursuri pentru proprii angajaţi un câştig pentru ambele părţi, deşi studiile au demonstrat că la nivel internaţional, 43% dintre absolvenţii de cursuri EMBA au fost promovaţi, iar firmele au reuşit să îşi recupereze investiţia într-un timp relativ scurt.

Trebuie înţeles pe de altă parte, în primul rând, faptul că aceste cursuri nu sunt destinate proaspeţilor absolvenţi de studii superioare, ci celor care au deja experienţă şi realizări notabile, criterii obligatorii la interviul de selecţie. Apoi, o diplomă de EMBA nu este o condiţie la angajare, ci un avantaj. Şi nu în ultimul rând, background-ul profesional al candidatului, la care se adaugă abtitudinile personale ale acestuia vor da naştere la manageri de succes.

Dacă depăşim şi barierele financiare, distanţa nu mai este o problemă, multe universităţi oferind cursuri la distanţă. Pentru români sunt cursuri organizate în diferite oraşe din ţară, unde şcolile autohtone concurează cu oferta celor internaţionale.

Ca şi concluzie, avem două elemente ce trebuie dezvoltate pentru îmbunătăţirea managementului: mobilitatea şi accentul pe aşa numitele “soft skill”-uri, adică abilităţi de comunicare, leadership şi gândire strategică.

Cam pe aceeaşi direcţie funcţionează şi Bruxelles-ul european din punct de vedere al resurselor umane.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: