joi, 22 ianuarie 2009

Sunt eficiente site-urile pe care le vizităm?


Am tratat în multe mesaje importanţa internetului în afacerile europene, atât ca şi sursă de informare, cât şi ca mijloc de comunicare. Am expus şi avantajele de a avea un blog, un canal de comunicare tot mai vizibil şi în Europa.

Când este vorba însă despre un website lucrurile se complică puţin. Pe lângă conţinutul generat trebuie să ţinem cont de mult mai multe elemente. Pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le propunem prin construirea unui site, trebuie avute în vedere câteva aspecte de importanţă maximă, pe care le voi trasa în acest mesaj, în linii mari.

Alegerea culorii, aranjarea în pagină şi impactul vizual sunt criterii de analizare a calităţii design-ului unui site. Mesajul transmis trebuie foarte bine organizat pentru a putea fi uşor de găsit şi de perceput de către vizitatori. Fiecare pagină a website-ului trebuie să îşi propună un scop. Trebuie să se cunoască foarte bine audienţa, iar informaţia furnizată să fie potrivită, determinând publicul să acţioneze în direcţia dorită. Structura site-ului trebuie să ghideze vizitatorii înspre datele de care au nevoie. Trebuie să fie uşor de intuit unde se poate găsi informaţia căutată.

Site-ul care nu îndeplineşte aceste reguli elementare, este un site prost făcut. Culorile pale, fontul nepotrivit, vor face textul greu de citit. Calitatea imaginilor contează de asemenea foarte mult, şi gestionarea spaţiului este importantă. Site-ul nu trebuie să fie încărcat de informaţii inutile care distrag atenţia de la mesajul de bază. Pe lângă aceasta, este bine ca datele să nu se desfăşoare pe mai mult de o pagină - “un ecran”.

Utilitatea şi accesibilitatea, elemente ce ţin de limbajul în care este configurat site-ul contează iar foarte mult. Site-urile de interes public trebuie să fie accesibile, pentru că nu fiecare utilizator are capacităţi de informatician, sau posibilităţi tehnologice de ultimă generaţie.

Deşi investiţia este mai mare, trebuie să se ţină cont de rapiditatea cu care va fi găsit site-ul, prin utilizarea motoarelor de căutare, şi mai ales care sunt cuvintele cheie cele mai potrivite. Aceste website-uri îndeplineasc rolul de surse de informare online, în contextual în care aceasta este metoda de documentare cea mai apreciată, datorită complexităţii, diversităţii şi rapidităţii cu care se obţin datele căutate.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: