miercuri, 24 martie 2010

Sănătatea digitalizată

Obama a surprins europenii când a anunţat recent că doreşte ca sistemul de sănătate din SUA să fie inspirat din cel al Danemarcei, urmând ca în următorii 5 ani toate datele sistemului de sănătate să fie computerizate. Este deja de notorietate exemplul Danemarcei, care deţine MedCom.dk, cel mai bun sistem de digitalizare a datelor din sănătate.

România deţine un loc important în “Top 500”, dar atenţie, în cinematografia inspirată de realităţile sistemului de sănătate românesc - “Moartea domnului Lăzărescu” - un film din care reiese clar cruntul adevăr - sistemul de sănătate naţional este încă deficitar.

“Termeni ca telemedicina, e-pacient, carduri electronice de centralizare a trecutului pacienţilor sunt încă noi pentru pacienţii, dar şi pentru clinicienii din România. Însă implementarea lor, acordarea de bugete pentru informatizarea sistemului, înseamnă eficientizare, o evidenţă mai bună a pacienţilor, reducerea timpului de tratare şi aceasta în absolut toate domeniile. E-pacientul devine forţa motrice a sistemelor de sănătate ale secolului XXI”, concluziona Mircea Olteanu, Preşedintele Asociaţiei Spitalelor din România, la ultimul Congres Internaţional eHealth.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: