Dacă diaspora românească poate munci legal în multe din statele UE - în Italia şi Spania de exemplu - totuşi la 3 ani după aderare, 9 state mai impun încă restricţii la angajare muncitorilor români.
Graficul mobilităţii forţei de muncă dinspre România spre statele Uniunii Europene nu este şi nu va fi marcat de schimbări majore în următoarele luni. Au fost ridicate restricţiile pentru anumite grupe de meserii, însă din păcate, imaginea naţională nu foarte bună pe care încă o deţinem în Europa, apariţia şomajului în ţările gazdă şi reglementările existente, sunt factori care nu încurajează deschiderea mai devreme a porţilor pentru muncitorii români.
Nici în Belgia nu s-au schimbat multe în ultimul an, iar dacă nu există o mobilizare eficientă a autorităţilor române, dar şi a asociaţiilor româneşti din Belgia, se pare că până în 2012 nu sunt şanse de a ridica restricţia.
Dan LUCA / Bruxelles
luni, 19 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Iata ce scrie pe portalul EURES la http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?&countryId=&accessing=0&content=1&restrictions=0&step=0&acro=free&lang=ro
Pe durata unei perioade tranzitorii de maximum 7 ani după aderarea la UE a celor 10 state membre la 1 mai 2004 2 şi a celor 2 state la 1 ianuarie 2007 3, se pot aplica unele măsuri de restrângere a liberei circulaţii a lucrătorilor din, către şi între aceste state membre
iar in Belgia....
România şi Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007. Până la 31 decembrie 2011, resortisanţii acestor state au obligaţia de a deţine permis de muncă.
Resortisanţii din România şi Bulgaria beneficiază de o procedură accelerată de acordare a permisului de muncă dacă locul de muncă care li se oferă se află printre ocupaţiile pentru care există un deficit de forţă de muncă. În cadrul acestei proceduri simplificate, permisul de muncă se acordă de către autoritatea regională competentă în termen de cinci zile de la depunerea cererii.
Autorizaţia de muncă se acordă numai în cazul în care angajatorul nu reuşeşte să găsească pe piaţa de muncă un lucrător apt să ocupe postul vizat într-un termen rezonabil, nici chiar după o formare profesională adecvată.
Trimiteți un comentariu