joi, 17 februarie 2011

Germania şi UE văzute de la Berlin

Recent am fost la Berlin pentru o serie de întâlniri legate de dezvoltarea EurActiv în Germania. Nu mai fusesem la Berlin de 25 de ani şi am descoperit cu mare interes capitala celui mai puternic stat al Uniunii Europene. În discuţiile europene – în special din “perimetrul Bruxelles” – se încearcă identificarea polurilor de putere politică în UE şi cu siguranţă Berlinul este locul unde se decid multe pentru Europa.

Sectorul privat din Germania priveşte cu mare interes dezvoltările legislative comunitare, încercând cu multe eforturi să înţeleagă impactul acestora asupra stategiilor de lobby pe plan naţional. Desigur toţi cunosc existenţa noului Tratat de la Lisabona, dar încă se aprofundează punerea în practică a acestuia.

La doi paşi de linia de demarcaţie care împărţea pe vremuri Berlinul în două, frapează clădirile ambasadelor unor ţări precum Statele Unite, Rusia, Marea Britanie sau Franţa. Adevăraţi coloşi, depăşind reprezentările acestor ţări de la Bruxelles. Încă o confirmare că Germania este locomotiva politică a Uniunii Europene actuale.

În acest context România stă foarte bine la Berlin. O clădire a ambasadei României bine plasată, cu un potenţial fantastic. În întâlnirea pe care am avut-o cu Lazăr Comănescu, actualul ambasador al României la Berlin, am înţeles multe despre importanţa unei reprezentări active în Germania, cu ricoşeu puternic asupra activităţii României în Uniunea Europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: