miercuri, 27 aprilie 2011

Incredibila Indie şi UE

India este un partener pentru statele membre UE, însă nu pentru UE ca întreg, aşa cum afirmă într-un interviu acordat EurActiv, ambasadorul Uniunii, Danièle Smadja. Implicarea UE la nivel global, odată cu adoptarea Tratatului de la Lisabona, influenţează şi relaţia cu India, deşi părerea indienilor vis-à-vis de Uniune nu este prea mult schimbată. În ceea ce priveşte comerţul, UE a fost mereu un partener puternic, însă dacă vorbim de relaţiile politice, lucrurile se mişcă încă mai greu. India este un stat tânăr, care “lucrează” încă la noţiunea de stat naţional şi se simte mult mai confortabil în relaţiile individuale cu statele membre.

UE nu joacă încă global, aşa cum spune şi ambasadoarea, dacă pentru o problemă oficialii indieni trebuie să discute cu Germania, pentru o alta de exemplu cu Spania, sau cu orice alt stat membru, atunci la ce i-ar mai folosi acordurile multilaterale cu UE?

Aşa cum spuneam în urma unei discuţii cu consultantul brazilian Ciro Dias Reis, UE este o construcţie complexă, iar normele pe care le impune, nu afectează numai cele 27 de state membre.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: