luni, 29 octombrie 2012

Comunităţi de români pe pământ american

Am fost extrem de impresionat de poveştile pe care le-am citit despre viaţa românilor din “cartierul american al marilor inovaţii tehnologice”. Numai în Silicon Valley sunt cel puţin 20.000 de români care contribuie la dezvoltările ce marchează istoric lumea, fie că lucrează în high-tech, domeniul juridic, imobiliar sau educaţie.

“Hollywood-ul pentru antreprenori”, aşa cum îl numeşte tânăra clujeancă Anda Gânscă oferă multe oportunităţi, este loc pentru cei bine pregătiţi şi talentaţi. La 23 de ani, după ce a absolvit Stanford, aceasta a muncit într-o companie rusească, dar a reuşit şi să îşi facă propria afacere.

Tipic continentului american, românii învaţă acolo să fie puternici, învaţă din eşecuri – considerând chiar şi falimentul un picior în fund pentru a merge înainte cu mult mai mult curaj.

Dacă luăm cazul Microsoft, limba română este a doua limbă vorbită în interiorul companiei, acolo lucrând între 400 şi 500 de români, conform estimărilor. Comunitatea românească obţinând o mai mare vizibilitate de la vizita pe care a făcut-o în 2007 Bill Gates în România.

Şi dacă vorbim de vizibilitate, trebuie să amintesc de un alt nume românesc cunoscut în Bay Area – Georgiana Comşa – fondatoarea Silicon Valley PR, o companie de PR care gândeşte strategiile de comunicare ale marilor companii americane.

Dacă un profesor universitar spune că poate obţine în America un salar între 100.000 şi 250.000 de dolari pe an, atunci, evident, decizia de a nu se mai întoarce să muncească în ţară este uşor de luat.

Deşi departe de ţară, falimentarea restaurantelor cu specific românesc ar putea fi o dovadă că românii-americani nu tânjesc prea mult după gastronomia românească.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: