duminică, 14 iulie 2013

Francezii din Bruxelles… despre Franţa în UE


EurActiv dezvăluia recent rezultatele unui studiu ce relevă faptul că un procent copleşitor de francezi consideră că influenţa ţării lor în Europa a scăzut din cauza crizei financiare şi economică de pe continent în 2008. EurActiv precizează că cetăţenii francezi care lucrează pentru instituţiile europene sau în afaceri în Bruxelles şi cercurile diplomatice împărtăşesc aceeaşi părere.

Trei sferturi dintre cei 101 respondenţi au împărtăşit credinţa lor că influenţa franceză în Europa este fie medie (44%) sau slabă (30%), considerând că problemele cauzate de criză au determinat ca Germania să obţină o poziţie dominantă în Europa, ca principal actor economic al blocului.


Când vine vorba de influenţă, o majoritate covârşitoare a respondenţilor (84%) cred că Franţa este mult mai eficientă atunci când se foloseşte reţelele tradiţionale diplomatice pentru elaborarea unor politici europene, mai degrabă decât alte canale.

Influenţa realizată prin intermediul oficialilor francezi care lucrează în instituţiile europene se clasează pe locul doi în clasament, 38% dintre respondenţi considerându-i ca fiind cele mai eficiente resurse de promovare a intereselor franceze în Uniunea Europeană. O problemă, dacă privim din alt unghi, mai ales când e vorba de Comisia Europeană, care ar trebui să promoveze interesul general european peste cele naţionale.


S-a schimbat şi abordarea francezilor faţă de limbile străine, inclusiv engleza. Aproximativ 80% dintre respondenţi au declarat că folosesc în principal limba engleză în viaţa lor de zi cu zi relaţii cu alţi profesionişti UE de la Bruxelles, subliniind un sentiment crescând de pragmatism faţă de limbile străine.

Franceză rămâne încă utilizată pe scară largă la Bruxelles. Michel Soubies însă, un fost funcţionar al Comisiei Europene, care se numără printre cei care au răspuns la sondaj, a declarat că executivul UE ar trebui să lupte împotriva tendinţei de monolingvism şi a reveni la ceea ce el a descris ca fiind "multilingvism controlat", cu patru sau cinci limbi.

Franţa sărbătoreşte Ziua Naţională la 14 iulie, cu festivităţile planificate în parcul Cinquantenaire din Bruxelles, în apropiere de cartierul european.

La Mulţi Ani, Franţa!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: