joi, 30 octombrie 2014

Mesaj pentru noul comisar european responsabil cu educaţia

Noua Comisie Europeană îşi începe mandatul în noiembrie 2014. Noul preşedinte Jean-Claude Junker declara încă de la nominalizarea sa: "CE va avea un caracter foarte politic, aceasta este dorinţa mea". Mult succes noii echipe de comisari europeni, cu adevărat Uniunea Europeană are nevoie de oameni politici, cu viziune, cu experienţă în rezolvarea dosarelor europene, pentru o mai bună calitate a vieţii pentru cei 500 de milioane de cetăţeni.

Aşa cum este normal, avem şi un nou comisar european responsabil cu educaţia, în persoana ungurului Tibor Navracsics. Portofoliul său acoperă şi politica de tineret a UE şi îmi permit să fac câteva recomandări pe axul tineret-educaţie.

Ø  În primul rând urmăriţi cu mare atenţie schemele naţionale de implementare pentru Youth Garantee. Nu blamaţi alte Direcţii Generale din cadrul Comisiei Europene responsabile cu acest program, nu încercaţi să vă ascundeţi în spatele incapacităţii unor state membre de a propune scheme naţionale eficiente. Tinerii europeni s-au săturat de lozinci, promisiuni sau scuze diplomatice. Este timpul să vă asumaţi responsabilitatea politică pentru a reuşi acest program.

Ø  În calitate de comisar european pentru educaţie beneficiaţi de un brand – Erasmus - care a depăşit cu mult notorietatea politicilor sectoriale educaţionale. Este fără doar şi poate o mare realizare a Uniunii Europene acest program de mobilităţi europene. Analizaţi însă mai mult eficienţa alocării fondurilor pentru beneficiarii direcţi. Cred că cei nici macăr 200 euro pe lună alocaţie pentru student e mai mult un simbol decât un sprijin financiar.

Ø  Este important însă, pe lângă cele câteva sute de discursuri pe care le veţi avea şi care vor încorpora clişee precum ″voi sunteţi viitorul Europei″, ″tinerii sunt pentru cei care construim Europa″, ″doar prin implicare putem construi o lume mai bună″, să aduceţi noul în domeniul în care activaţi. Cunoaştem că în politica educaţională prerogativele sunt la nivelul statelor membre sau chiar la nivel regional. Deci nu vă amăgiţi în a pretinde irealul, ci acţionaţi realist, explicând clar tinerilor ce este în puterile Comisiei Europene (chiar şi pentru una cu valenţe politice). Singura posibilitate de a aduce noul în educaţia europeană este în a propune şi lansa noi programe europene, aşa cum este Erasmus. Doamna Viviane Reding, în mandatul său de comisar pe educatie, a lansat în 2002 Erasmus Mundus şi a prins. Sincere felicitări ! Din păcate cei care au urmat pe mandatul educaţie au lansat urme precum peştele în apă. Mare pacăt !

Ø  Vă sugerez două direcţii de acţiune, acum la început de mandat, lansaţi un program european de mobilităţi de scurtă durată (aproximativ de 3 săptămâni), în special pe perioada verii. Numiţi programul chiar ″Erasmus de Vară″. Deschideţi însă programul şi tinerilor în general, nu doar studenţilor, care reprezintă doar 10% din tineretul european. Pentru eficienţă, în implementare, utilizaţi o schemă europeană şi inserţii regionale, nu naţionale. Uniunea Europeană doar trebuie să co-finanţeze astfel de mobilităţi, restul bugetului se poate acoperi de către comunitatea locală (fie public sau privat).

Ø  De câţiva ani am dezvoltat un curs intitulat “Tehnici de comunicare în UE”, pe care îl predau la universităţi din Bruxelles, dar şi masteranzilor din Italia sau din România. E o mare plăcere să întâlneşti studenţi pasionaţi de studiile europene, chiar dacă majoritatea dintre ei nu au fost încă în capitala Europei. O idee foarte concretă este să lansaţi un program european în care orice universitate care oferă cursuri despre istoria UE, instituţii comunitare sau politicile europene să poată “să îşi aducă studenţii” în Bruxelles-ul european pentru o săptămână de prezentări intensive. Agenda nu trebuie să includă doar clasicele vizite la Parlamentul European sau Comisia Europeană. Arătaţi-le tinerilor europeni cum sunt reprezentate la Bruxelles statele şi regiunile, sub ce formă îşi prezintă interesele corporaţiile şi grupurile de interese, care sunt abordările corespondenţilor de presă.

Sunt doar câteva idei la început de mandat.

Mult succes! Tinerii Europei au nevoie de un comisar european în care să aibă încredere!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: