duminică, 26 octombrie 2014

MP Philip Cordery - soluţii pentru conectarea diasporei franceze la Franţa


Bunul meu prieten, Philip Cordery, ajuns acum deputat in Parlamentul Franţei, sublinia într-un articol că “Exilul francez reprezintă un avantaj”.

Philip este de părere că, parlamentarii aleși de francezii din străinătate au privilegiul de a asista la potențialul enorm al mobilității dincolo de granițele franceze. Materialul îșI dorește să demonteze clișeele legate de exodul de creiere, argumentând că cei 2,5 milioane de francezi din străinătate sunt un simbol al dinamismului țării și o dovadă a capacităţii sale de a “exporta”, o oportunitate de a consolida influența și atractivitatea Franța.

Cifrele raportului prezentat arată că mobilitate internațională în țările nordice a crescut cu 65% în ultimii zece ani. Comparativ cu cetățenii vecinilor europeni, numărul de expatriați franceze este mult mai mic: 2,9% din francezi au plecat peste hotare față de 5,2% din populația Germaniei, 7,6% dintre britanici și 6% dintre italieni.

Cea mai mare provocare cu care se confruntă Franța vis-à-vis de francezii plecaţi nu este însă numărul lor, ci sprijinul de care aceștia au nevoie, confruntându-se zilnic cu diferite dificultăți în ţările gazdă.

Totodată, migraţia ca fluidizant al economiei, contribuie prin stabilirea francezilor în afara Franței la entuziasmul pentru învățarea limbii franceze ca limbă străină pentru localnici, fiind un releu pentru dezvoltarea Francofoniei în lume. ″Acesta este un instrument puternic de promovare a culturii noastre și valorile noastre în afara granițelor ţării″, preciza Philip.

Revenirea în țară ar trebui să fie facilitată atunci când este dorința celor plecaţi. Mobilitatea internațională ar trebui să fie valorificată în educație, afaceri sau de administraţie. Acest lucru presupune însă simplificarea procedurilor administrative, fie pentru înscrierea la școală, pentru securitate socială sau la primărie. Drepturile sociale dobândite în alte țări ar trebui să fie transferabile, indiferent că e vorba de formare, șomaj sau pensii.

Mobilitatea este un avantaj în lumea globalizată - în loc sa avem temeri, trebuie să ne pregătim pentru a beneficia de pe urma acesteia, sfătuiește Philip.

Ideile concrete pe care le sugerează pentru a veni în sprijinul Diasporei franceze se regăsesc și în propunerile pe care le făceam acum câţiva ani pentru a-i ajuta pe românii din afara graniţelor României, la integrarea mai ușoră în ţările gazdă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: