marți, 28 octombrie 2014

Obligativitatea înregistrării lobby-iștilor europeni in mandatul Juncker?

“Comisia Juncker” va insista pe introducerea unui registru obligatoriu pentru lobby-iștii din Bruxelles, consideră prim-vicepreședintele desemnat al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans.

Fără a lăsa vrea urmă de îndoială cu privire la problema unui registru obligatoriu pentru lobbyiști, Timmermans se adresa deputaților europeni subliniind că "Avem nevoie de un registru obligatoriu, dar va fi un exercițiu greu, pentru că aceasta va reprezenta o schimbare de tradiție".

În ultima perioadă, Registrul a crescut considerabil, intrat în vigoare în iunie 2011, are în prezent aproximativ 6.000 de înregistrări, ceea ce constituie o valoare estimata de 75% din reprezentanții mediului de afaceri de la Bruxelles și 60% din ONG-uri. Cifrele se raportează unui număr dur de 30.000 grupurilor de interese de la Bruxelles. Registrul UE face parte dintr-o serie de inovații menite să consolideze transparența și deschiderea în elaborarea politicilor europene.

Despre dezbaterile legate de obligativitatea Registrului Transparenţei lobby-ului European șI viziunea Olandei, mai puteţi citi:


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: