marți, 23 iunie 2015

Dupã Tusk, potopul în Polonia?

În Polonia, partidul lui Donald Tusk pierde teren, poate chiar puterea. Victoria conservatorului Andrzej Duda în alegerile legislative din luna mai 2015, constitituie un avertisment sever pentru liberalii de centru din Platforma Civică (PO), aflați la guvernare, în perspectiva scrutinului parlamentar din această toamnă, după cum comenta presa poloneză.

Este o situaţie asemănătoare cu cea din 2004, din Portugalia, când prim-ministrul de atunci devenea preşedintele Comisiei Europene. José Manuel Durão Barroso a fost numit în funcția de președinte al Comisie Europene, fiind ales în unanimitate de executivele celor 25 de state membre ale Uniunii Europene, însă acest lucru a generat o semi-crizã politicã, urmatã de pierderea puterii partidului său în ţară.

E posibil să fie o reţetă prestabilită? Poate "avansarea" către nivelul comunitar aduce pierderi politice la nivel naţional?

Aş putea aici face o comparaţie cu fotbalul - o echipă naţională poate câştiga şi Liga Campionilor şi campionatul intern în același an? Se poate, dar e foarte greu, Barcelona ne-a demonstrat-o din nou acum cateva zile. E necesar însã un buget mare, pentru a avea practic o echipă “mare”, o resursă umană enormă.

Soluţia pentru partidele naţionale este să îşi schimbe abordarea. Fie să aibă echipe numeroase, formate din nume “mari”, capabile să lupte în intern, dar şi sã propunã experţi-politicieni la nivelul UE, sau, poate o variantă care ar prinde mult mai uşor, fără la fel de multe investiţii – profilarea. Stabilirea membrilor potriviţi pentru a “juca” în "campionatul intern" (alegeri locale și naţionale) şi a celor capabili de performantă în "campionatul european".

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: