joi, 18 iunie 2015

Social media şi “comunicarea europarlamentară”

Un raport publicat în această dimineaţă şi preluat de EurActiv arată că 663 din totalul celor 751 deputați europeni sunt pe Facebook, în timp ce 572 sunt pe Twitter.

Europarlamentarul liberal suedez Fredrick Federley spunea că "un politician care să nu folosească social media pentru dialog și interacțiunile cu alegătorii, ar fi ca un scriitor care nu foloseşte cuvinte". Din 100 de deputați europeni intervievati pentru raport, 96% au spus că Facebook a fost platforma de top pentru a comunica cu alegătorii, puțin înaintea Twitter.

"Deputaţii apelează la Facebook pentru a ajunge la cei care îi urmăresc", spune Brett Kobie, strateg în domeniul digital pentru FleishmanHillard. "Atunci când un deputat merge însă pe Twitter, în parte vorbesc cu audienţa, dar e mult mai probabil ca ei să vorbească şi cu un grup mai larg de părți interesate, ONG-uri și mass-media de asemenea", a spus Kobie.

"Când urmărim conversații politice dure, acestea mai degrabă e posibil să se întâmple pe Twitter. Facebook este mai axat pe comunicatul de presă". Van den Broeck, spune că îi ține, de asemenea, pe deputații europeni la curent cu informații despre campanii de social media și îi hrănește cu sfaturi despre cum să comunice.

Deputații încearcă din ce în ce mai mult şi alte platforme de social media, pe lângă Facebook și Twitter. Raportul FleishmanHillard enumeră 209 eurodeputați-28% din Parlament, ca utilizatori LinkedIn. Kobie spune că vede un potențial de creștere pentru LinkedIn. Doar 34% din eurodeputați au fost pe Twitter în 2011, în timp ce 76% folosesc platforma acum.

Raportul enumeră 95% din eurodeputații intervievati care consideră că Facebook este "eficient" pentru comunicare, în timp ce 88% au spus același lucru despre Twitter.

Totuşi, "Social media nu poate înlocui valoarea întâlnirilor directe, dar este o modalitate de a deschide noi oportunități pentru a satisface noi părți interesate și ceea ce urmează după aceste întâlniri. Social media a schimbat modul în care se face politica", a declarat europarlamentarul britanic Jude Kirton-Darling (S&D).

Să nu uităm de transparenţa discuţiilor din mediul online. "Spre deosebire de ce se întâmplă ‘în aer liber’, pe social media, e totul mult mai transparent", spune raportul.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: