luni, 22 august 2016

Dan LUCA – articol în Fãclia de Cluj : "Au început pregătirile pentru Preşedinţia românească a UE"

Astazi, 22 august 2016, am publicat un material în Fãclia de Cluj.

---

Bruxelles-ul este locul de reprezentare a intereselor la nivel european. Nu întâmplător avem 100.000 de persoane care lucrează în capitala Europei, în domeniul afacerilor europene. Pe lângă instituţiile europene, apar anumite segmente foarte bine articulate la Bruxelles. Dacă este să analizăm sectorul de afaceri, ne referim la asociaţia Business Europe. Dacă dorim să înţelegem reprezentarea sindicatelor ajungem la ETUC (Confederaţia Europeană a Sindicatelor).

Societatea civilă are interesul de a se prezenta, iar diversele structuri ajută în prezentarea intereselor cetăţenilor în dinamica legislativă comunitară. Conştienţi de “jungla informaţională”, dar şi de importanţa vizibilităţii, se încearcă acum confederarea ONG-urilor de la Bruxelles sub numele de Civil Society Europe.

De urmărit poziţionarea trinomului Business Europe – ETUC – Civil Society Europe în dezbaterea despre viitorul UE, care va începe oficial cu Summit-ul de la Bratislava din 16 septembrie 2016.

Aşa cum era de aşteptat, Marea Britanie renunţă la preşedinţia Consiliului în a doua jumătate a anului 2017. Astfel, România este invitată să prezideze UE în prima jumătate a anului 2019, nu în al doilea semestru, cum era planificat iniţial.

Foarte bine punctează Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, implicaţiile acestei decalări: „Guvernul României trebuie să accelereze pregătirile, arătând că obiectivul Cabinetului Cioloş este acela de operaţionalizare a secretariatului care va asigura pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului European”.

Să nu uităm, Consiliul este sprijinit de Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER) şi de cele peste 150 de grupuri extrem de specializate şi comitete care formează „grupurile de pregătire ale Consiliului”.

Mai avem mai puţin de 29 de luni până la Preşedinţia românească a UE, iar timpul nu se joacă cu noi.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: