vineri, 11 noiembrie 2016

Implicarea activã a României în Industry 4.0

Acum vreo doi ani, sugeram românilor o implicare activã în domeniul Industry 4.0. Recent la Bucureşti, subiectul a fost lansat printr-o conferinţã de amploare, iar pe 8 noiembrie 2016 am avut onoarea sã moderez în incinta Reprezentanţei Permanente a României pe lânga UE, un eveniment excelent pe acest subiect.

Implicarea Reprezentanţei este de apreciat şi mã bucur cã doamna ambasador Luminiţa Odobescu a participat activ la o dezbatere plinã de conţinut. “România poate sã aducã o valoare adaugatã la agenda digitalã a UE. Experienţa românescã în domeniul cibersecuritãţii sau în construcţia de automobile este incontestabilã”, preciza doamna ambasador.

Christian Staat, de la Cabinetul comisarului european Günther Oettinger, a prezentat diverse abordãri ale ţãrilor membre UE referitor la arhitectura politico-administrativã a implicãrii în Industry 4.0. “Sã nu uitãm însã cã trecerea la a 4-a revoluţie industrialã necesitã nu doar specialişti în IT, e nevoie de competenţe digitale în toate sectoarele”, preciza oficialul european.

Holger Kunze, Directorul biroului european de la Bruxelles al VDMA (German Engineering Association) preciza referitor la Industry 4.0: “E oportunitatea UE de a readuce producţia pe continentul european”.

Lucian Cernat, Head of Unit la DG Trade, sublinia rolul Lifelong Learning pentru ca Europa sã fie competitivã la nivel mondial, precizând cã “forme de blended education sunt necesare pentru a avea specialiştii necesari”.

Alte teme atinse în timpul dezbaterilor: antreprenoriatul industrial, interacţia roboţi-oameni în industrie, implicarea partenerilor de dialog social în Industry 4.0 (Work 4.0), acces la Internet performant, 5G, rolul intelegenţei artificiale, digitalizarea ca formã de integrare socialã, dual education system.

Mi-a plãcut foarte mult concluzia doamnei ambasador: “Am învãţat mult din aceastã discuţie. Pregãtim puncte pentru agenda Preşedinţiei româneşti a UE din 2019, iar astfel de discuţii sunt deosebit de benefice acum. Cu siguranţa digitalizarea e un subiect important, de urmãrit”.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: