duminică, 13 noiembrie 2016

UE şi SUA vãzute de la Berlin – varianta noiembrie 2016

Sãptamana aceasta am ajuns din nou la Berlin, ultima datã fiind în capitala Germaniei în luna aprilie a acestui an. Contextul a fost deosebit de interesant, interacţionând cu decidenţii germani la doar câteva ore dupã ce Donald Trump a câştigat bãtãlia pentru Casa Albã. Se afirma totuşi cã “politicile protecţioniste nu ar ajuta legăturile economice dintre cele două ţări“. Rãmâne sã vedem ce ne va aduce viitorul pe acest palier…

Mi-a facut mare plãcere sã mã reîntâlnesc la Berlin cu comisarul european Maroš Šefčovič în cadrul unui eveniment organizat de EurActiv pe tema Energy Union. Cu acest prilej a fost lansat şi topul celor mai influenţi nemţi în politica energeticã, dupã ce în luna februarie 2016 a fost dat publicitãţii rankingul la nivel european. Urmeazã acelasi exerciţiu pe platoul francez în prima partea a anului 2017.

Mi-a plãcut foarte mult mesajul politicienilor de la Berlin. “Nu existã proiecte germane, ci doar proiecte europene. Singura cale de succes este abordarea integratã, precum cea din domeniul energetic”.

Dan LUCA / recent la Berlin, acum la Bruxelles









Niciun comentariu: