sâmbătă, 6 aprilie 2019

2019 – Anul curãţeniei europene!


Mai sunt doar 50 de zile pânã la alegerile europene şi permiteţi-mi sã prezint ceea ce se va întâmpla dupã 27 mai 2019.

Alegerile de anul acesta sunt total diferite datoritã contextului pe care îl trãim. Brexitul relanseazã dezbaterea europeanã, iar Uniunea Europeanã trãieşte periculos, ceva de genul “acum ori niciodatã”.

Factual, pe 26 mai 2019, vom avea 27 de rezultate provenite din membrele UE care organizeazã alegeri europene. Câteva predicţii:
Ø  Vom avea mai multe partide politice naţionale care îşi vor trimite aleşii în forumul european, datoritã fragmentãrii echişierelor politice naţionale.
Ø  Unele partide, în special cele mici, îşi vor negocia aderarea la diverse grupuri doctrinare doar dupã cunoaşterea rezultatului alegerilor.
Ø  Grupurile tradiţionale vor practica un concurs de seducţie pentru a asigura cât mai mulţi eurodeputaţi în structura lor.
Ø  În plus faţã de afilierea docrinarã, grupurile trebuie sã-şi exprime raportarea faţã de proiectul european: federalist, pro-europeni, interguvermentalişti, anti-europeni, etc.
Ø  Cu siguranţã cele douã mari partide (EPP şi PES) nu vor avea o majoritate simplã în noul Parlament European, ceee ce va duce la lãrgirea “coaliţie la putere” cu alte grupuri.
Ø  Cel mai probabil vom avea un ax EPP-PES-ALDE-Verzi care vor avea o majoritate stabilã, chiar şi pe termen lung. Spun asta deoarece existã un pericol de erodare, iar nimeni nu doreşte ca un scenariu catastrofã sã se producã în urmãtorii ani.
Ø  Foarte rapid coaliţia pro-europeanã va propune un nume pentru preşedinţia viitoarei Comisii Europene. Trebuie avut în vedere faptul cã în toamnã vom avea şi un nou preşedinte al Consiliului European.
Ø  În acest joc trebuie analizat ceea ce gândesc guvernele celor 27 de ţãri, partidele naţionale din cele 27 de ţãri, dar şi viziunea europeanã atât de necesarã. Iar pentru ca un proiect sã fie vizionar şi convingãtor e nevoie de lideri care sã fie credibili şi sã aibã forţa de implementare.
Ø  Exact ca şi acum 5 ani, la Summit-ul din iunie vom avea confirmarea numelui preşedintelui Comisiei Europene. Sã ne reamintim, pe 27 iunie 2014, Jean-Claude Juncker a fost nominalizat de liderii europeni la preşedinţia Comisiei Europene, în cadrul Summit-ului de la Bruxelles. Juncker a primit 26 de voturi “pentru” şi două “împotrivă” - din partea premierului britanic, David Cameron, şi al celui ungar, Viktor Orban, care şi-au exprimat în mai multe rânduri obiecţiile legate de numirea lui Juncker.
Ø  Cu prilejul aceluiaşi Summit se vor analiza şi rezultatele alegerilor europene, dar şi concluziile Summit-ului informal de la Sibiu pe tema viitorului UE (9 mai 2019). Cel mai probabil se va consolida o Agendã Strategicã de analizat, iar UE îşi va da întalnire la un Congres pentru Europa în decembrie 2019.
Ø  Pânâ atunci însã vom avea noul executiv european trecut prin focul audierilor din Parlamentul European, dar şi noul nume al preşedintelui sau preşedintei Consiliului European.

Cu un program clar pentru urmãtorii (cel puţin) 5 ani, cu lideri aleşi şi pro-europeni, dar aflaţi acum la Bruxelles (nu doar în capitale), putem începe anul 2020 cu încredere.  

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: