marți, 23 aprilie 2019

4 zile la Praga, pentru un turneu de handbal

Nu mai fusesem de vreo 20 de ani la Praga. La sfârșitul anilor ’90, ales fiind în Biroul Executiv al Asociaţiei Studenţilor Europeni (AEGEE-Europe), eram obișnuit sã cãlãtoresc cu trenul sau autocarul, iar Praga era o destinaţie de tranzit. Erau alte timpuri, când încã românii trebuiau sã obţinã o vizã pentru a intra în UE, nu existau curse de avion sub 200 de euro, iar despre Booking.com ce sã mai vorbim.

Timp de câteva zile am asistat la meciurile de handbal ale unui turneu gigant. Prague Handball Cup a reunit 400 de echipe, bãieţi și fete, între 12 și 18 ani. 3000 de jucãtori, vreo 1000 de meciuri, simultan desfãșurate în 44 sãli de sport. Desigur, vreo 100 de echipe din Cehia, dar și alte 25 de ţãri și-au trimis reprezentanţi. Hanbalul la nivel de juriori e fantastic de dezvoltat în Cehia, Slovacia, Croaţia, peste cel din ţãri de tradiţie precum Franţa, Germania sau Danemarca. Chiar dacã Belgia depune eforturi remarcabile este încã departe de handbalul de primã ligã. Am rãmas impresionat cât de fizic poate sã fie handbalul actual încã la nivel de juriori, dar și ce vitezã pot sã imprime mingii unii jucãtori.

Vizitasem Praga pentru prima datã în 1985 cu mama mea și a fost foarte plãcut sã prezint acum orașul copiilor mei, chiar dacã a fost puţin timp pe lângã meciurile de handbal imprãștiate în tot orașul. Sistemul de trasport praghez e însã foarte bine dezvoltat, iar cu un Google Maps te miști în siguranţã inclusiv noaptea. Centrul vechi al orașului e sufocat de turiști, e ceva de magnitudinea Paris, Roma sau Barcelona. Dacã nu mã înșel în jur de 7 milioane de strãini viziteazã Praga în fiecare an.

Nu pot sã închei acest mesaj fãrã a aprecia infrastructura rutierã din Cehia, comparativ cu ceea ce gãsim în Germania.

Dan LUCA / reîntors la Bruxelles

Niciun comentariu: