luni, 3 iunie 2019

5 zile în Albania…Dacã vrei sã ai o opinie bine argumentatã despre o ţarã, viziteaz-o! Este expresia care îmi vine în minte dupã 5 zile petrecute în Albania.

O naţie de aproximativ 3 milioane de albanezi care trãiesc în ţarã și alte vreo câteva milioane în afarã, greu încercatã de-a lungul istoriei: vreo 500 de ani de dominaţie turcã (pânã la independenţa din 1912), câţiva ani sub ocupaţia Italiei fasciste a lui Mussolini, iar apoi nazistii lui Hitler, ca apoi sã intre pe mâinile unui sistem comunist feroce…

De prin 1991 naţia albanezã încearcã o poziţionare favorabilã pro-europeanã, iar cu siguranţã aderarea recenta la NATO este o valoare adãugatã. Cu Uniunea Europeanã este un pic mai complex, Albania sperând ca la viitoarul Summit european sã fie anunţatã oficial deschiderea negocierilor de aderare.

Întrevederea pe care am avut-o la Ministerul de Externe al Albaniei a confirmat dorinţa albanezilor de a se alatura familie europene, iar decizia de peste 20 de zile se poate compara cu istorica decizie de la Summitul din Helsinki din decembrie 1999 când România a început negocierile de aderare.

Am avut deosebita plãcere sã prezint studenţilor de la Albanian University oportunitãţile de a lucra în Bruxelles-ul european, chiar înainte de aderarea ţãrii la UE. Cu siguranţã tinerii albanezi trebuie sã fie în prima linie a aderãrii și pe aceastã cale vreau sã salut iniţiativa României de a organiza o dezbatere pe subiectul “How to better respond to European aspirations of the young generation in the Western Balkans?”.

Câteva idei despre Albania actualã:
Ø  Peste tot alãturi de steagul albanez este cel al UE și cel american.
Ø  Chiar dacã populaţia e în majoritate musulmanã (58%), existã un desoebit respect faţã de alte religii, pe aceeași stradã fiind o moschee și o catedralã ortodoxã.
Ø  Tirana este un oraș verde, dar clãdirile mari încep sã acapareze orașul.
Ø  Mâncare este deosebit de gustoasã, meritã încercatã.
Ø  Muzeule de Istorie este foarte bun, recomandabil.
Ø  Mother Tereza este un simbol puternic, chiar și aeroportul internaţional purtând acest nume acum.
Ø  Intesesante buncarele antinucleare trasformate în muzee de istorie.
Ø  Piramida din Tirana este ceva grotesc, o relicvã a comunismului. Sã fiu sincer în starea actualã nu dã bine în centru capitalei.
Ø  Regele albanez (da, fost și monarhie în Albania) a facilitat plecarea lui Albert Einstein în America, oferindu-i acestuia în 1935 pașaport albanez.
Ø  Skanderberg a fost cea mai emblematicã figurã istoricã a Albaniei, un fel de Mihai Viteazu albanez, care s-a bãtut în permaneţã cu turcii. Istoricii albanezi menţioneazã cã el a fost neînfrânt…
Ø  Dacã iubiţi litoralul vã recomand Durres, un oraș-port la Marea Adriaticã. Un pic de istorie, o plajã, un pește la gratar…
Ø  Castelul de la Kruja este un obiectiv duristic plãcut.
Ø  Aeroportul din Tirana este mic, chiar mai mic decât cel de la Cluj, cu un singur bar cu preţuri piperate…

Dan LUCA (reîntors la Bruxelles)
Niciun comentariu: