luni, 24 iunie 2019

Cine e liderul european al momentului ?


A trecut unul dintre cele mai așteptate Consilii Europene, dar principala concluzie a fost “o amânare pentru un nou Summit european". Ceea ce prevedeam s-a adeverit, liderii ţãrilor UE nu au (încã) soluţii la noua ecuaţie de determinare a liderilor europeni pentru urmãtorii 5 ani.

În loc sã apere "democraţia europeanã", Spitzenkandidaten a încurcat-o și mai tare, Europa având nevoie de un Consiliu în a șterge cu buretele mecanismul Spitzenkandidaten. Sezonul 2019. Doar sã clarific un element, încã din 2009 sunt un fan al Spitzenkandidaten, dar doar dacã e precedat de cãtre alegeri primare europene reale. Chiar propusesem în 2010 un posibil calendar al alegerilor primare. Pãcãleala cu aceste numiri în congrese/”mimãri de alegeri”, nu dã notorietate și legitimitate pentru Spitzenkandidaten în actuala formulã a alegerilor europene. Nu cred nici în așa-zisa soluţie a listelor tansnaţionale, așa cum argumentam în 2014.  Acest lucru ar duce la o mai puternică sferă publică europeană, dar doar pe componenta cvasi-elitistă, transnaţională. Eu cred în europenizarea sferelor publice naţionale, nu în adiţionarea unei "sfere noi", europene, neconectate cu realitatea naţională, şi prea generaliste pentru a pune de acord cetăţeni din state membre.

Algoritmul preferabil al alegerilor este simplu, partidele care doresc sã intre în Parlamentul European trebuie sã treacã pragul de 5%, adicã sa aibã cel puţin 38 de deputaţi în legislativul european. Logic, cooperarea regionalã este obligatorie în acest caz precum mecanismul prezentat în 2016.

Sã abordãm însã urmatoarele zile. Cetãţenii au crezut în reforma europeanã trâmbiţatã, necesarã mai ales din cauza Brexit-ului, dar acum par pãcãliţi. Da, pãcãliţi din nou de liderii care, precum o elitã conjuncturalã, decide viitorul în spatele ușilor închise. Apare iar povestea cu liderii care decid la ceas de noapte și conferinţe de presã cu Juncker la ora 2 noaptea. E nevoie de multã maturitate pentru a salva momentul european. Sã ne axãm pe fapte, reieșite din realitatea alegerilor europene, majoritãţii din Consiliu și din cea a încrederii în actualele figuri politice europene. 

Singura persoanã viabilã e fãrã îndoialã Angela Merkel, iar instituţia de vârf în UE e Consiliu. Deci Angela Merkel - Președintele Consiliului European. Iar ca Şef al Comisiei Europene, e nevoie de un om cu experienţã de executiv national. Mark Rutte e favoritul meu. 

Sã vedem însã ce vom avea pe 30 iunie 2019...

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: