sâmbătă, 15 iunie 2019

Lideri politici. Lideri europeni?



În urmãtoarele zile vom avea câteva rãspunsuri la întrebãrile legate de viitorii lideri europeni. Macron a zis-o şi el referitor la o posibilã fortificare a Bruxelles-ului cu Markel în capitala Europei. Aşa cum prezentasem acum 3 luni, cred însã ca actualul lider german s-ar potrivi mai bine la Consiliul European decât la Comisia Europeanã.

La executivul european vãd în continuare un management asigurat de actualul premier olandez, Mark Rutte, chiar dacã acesta nu a participat la celebra competiţie Spitzenkandidat. Nu este nici un pas greşit pentru democraţia europeanã aceasta numire “pe sub masã”, cãci alegerile primare au fost un fiasco total, chiar şi comparat cu ceea ce s-a întâmplat în 2014.

Bun, veţi zice, dar ce dãm Franţei? Ce facem cu “liderul ales” Manfred Weber? Timmermans? Ska Keller? Era sã uit, Guy Verhofstadt? Haideţi sã convenim de la început cã nu putem sã satisfacem pe toatã lumea şi asta este. Politica este o competiţie, plinã de neprevãzut, cu învinşi şi învingãtori…

Câteva idei însã, cu iz de provocare:
Ø  Franţa, prin Michel Barnier, poate sã aibã un vicepreşedinte al Comisiei Europene cu un portofoliu larg de genul Africa, Aparare şi Migraţie. Poate chiar şi Extinderea UE şi politica de Vecinãtate trebuie inclusã aici.
Ø  Existã posibilitatea ca Manfred Weber sã fie şi el comisar european, un vicepreşedinte responsabil de revitalizarea industriei europene, cu accent pe balanţa între campionii industriali şi IMM-uri.
Ø  Guy, propus eventual de Guvernul belgian, are potenţial sã devinã şi el vicepreşedinte al Comisiei Europene, cu accent pe energie şi mediu.
Ø  Ska poate sã fie pentru urmãtorii doi ani şi jumãtate preşedintele Parlamentului European (simbolisticã perfectã!), urmatã de Timmermans pentru a doua jumãtate a ciclului politic.

Sã vedem însã ce ne va aduce Summit-ul european din 20-21 iunie 2019.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: