marți, 31 august 2021

Dan LUCA – nou editorial semnat în Fãclia de Cluj: “Untold despre Untold”

Astãzi, 31 august 2021, am semnat un nou editoriat în cotidianul clujean Fãclia. Este vorba despre puţin cunoscuta legaturã dintre festivalul Untold şi Uniunea Europeanã. Public textul integral aici.

 

Fără doar și poate Clujul a devenit cel mai cool oraș din România, iar tineretul și festivalurile contribuie imens la această poziționare.

 

De câțiva ani concertul Untold a pus Clujul pe harta destinațiilor de varã. De ce însă s-a așteptat 25 de ani după Revoluție pentru a avea acest eveniment? Puțini știu însă că Uniunea Europeană a avut un rol important în această lansare. Ne amintim anul 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, și brusc orașul Sibiu era capitala culturală a Europei. Acestã recunoaștere a dat idei comunității clujene, iar anul 2020 – devenit mai apoi  2021 – a fost ținta pentru a aduce titlul de capitală europeană la Cluj.

 

Între timp, clujenii au început să înțeleagă că sunt și alte competiții ale UE, precum orașul european al sportului, al ecologiei, al inovaţiei și chiar al tineretului. O echipã a luat în serios aceast proiect și succesul a apărut. La sfârșitul anului 2012, a venit confirmarea de la Forumul European de Tineret: ˝Clujul va deveni capitala europeană a tineretului în 2015˝. Pregătirile de peste doi ani au fost excelente, iar unul dintre zecile de evenimente programate să se desfãşoare sub această egidã a fost și festivalul Untold. Succesul a fost fantastic! De apreciat gândirea strategică a organizatorilor, de a trasforma apoi festivalul într-un eveniment anual. De atuncizeci de mii de tineri se bucură de acest eveniment planetar !

 

Este un exemplu concret în care tinerii intreprinzãtori s-au responsabilizat, au inovat și au creat un business fantastic, de impact, benefic comunității. Stuctura europeană a ajutat inițial, iar acum întreaga afacere rulează fără finanţare UE.

 

Abordarea Clujului a fost preluată și de Constanța, care are acum festivalul Neversea.  Îmi amintesc şi acum discuţia de la Bruxelels dintre primarii Clujului și Constanței pentru a coordona localizarea. Excelență comunicarechiar dacă un primar era de Dreapta și altul de Stânga.

 

Clujul poate acum sã treacã la “next level”, desigur adaptând strategia la criza pandemică. Sunt cel puţin 3 sãli de spectacole care sunt utilizate prea puţin şi mã refer în special la clãdirea Teatrului Naţional, Filarmonica şi Casa de Culturã a Studenţilor. Trebuie sã fie dinamicã, mai ales în timpul sãptãmânii, nu doar în week end. Cel puţin 10 spectacole pe sãptãmânã, dar atenţie la repertoriu. Create show-uri muzicale, preferabil în limba englezã, de maxim douã ore. E nevoie de un marketing puternic, în aşa fel încât sã avem turişti care vin special de la Budapesta sau Viena pentru astfel de distracţii. Broadway la Cluj? În fiecare zi?

 

De asemenea, avem douã sãli de sport incredibile, mândria oraşului. Din nou prea puţin utilizate şi nu mă refer la marile evenimente, gen echipa naţionalã de handbal, Campionat European de Volei sau Simona Halep la Cluj. Trebuie sã avem în fiecare zi o ofertã. 3 sporturi pot face minuni, baschetul, voleiul şi handbalul, fiecare cu o echipã de fete şi una de bãieţi. Cu o programare atentã, o investiţie în calitate, cu un marketing puternic, putem avea 2000 de spectatori în fiecare zi…

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: