luni, 26 iunie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Nucleul dur”


Despre conceptul de nucleu dur european în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

--


Ce este din punct de vedere politic un nucleu dur? Îl putem interpreta ca referindu-se la grupuri care sunt extrem de dedicate convingerilor lor politice și care se angajează în tactici agresive pentru a-și promova ideologiile. Dacă proiectăm acest concept la nivelul Uniunii Europene, avem o înțelegere mai bună a integrării europene, chiar având unele idei pentru o abordare strategică mai adaptată realității.

 

În 1952, șase națiuni au creat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, care a fost declarată a fi "un prim pas către o Europă federală”. Oameni vizionari precum Alcide De Gasperi din Italia, Jean Monnet și Robert Schuman din Franța și Paul-Henri Spaak din Belgia au înțeles că oțelul și cărbunele erau cele două industrii esențiale pentru ducerea unui război și că prin legarea industriilor naționale, un viitor război între națiunile lor ar fi fost imposibil. Idee de reținut… A pune în comun o anumită resursă națională a dus la pace și prosperitate economică în Europa.

 

În 1957, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda și Germania de Vest au semnat Tratatul de la Roma, care a creat Comunitatea Economică EuropeanăAcesta a fost, de fapt, primul nucleu dur european. Treptat însă, prin aderarea Spaniei, dar și a Marii Britanii, am ajus la clasica formulă a topului 5 european. Această hegemonie a fost până în 2016 când Marea Britanie a hotãrât ieșirea din UE. Din punct de vedere al lidershipului european, vã las pe dumneavoastră să deduceți ce țări au profitat de această decuplare britanică.

 

E greu în prezent să definim nucleul dur european, dar încercăm unele ipoteze de lucru. Fără îndoială Franța și Germania formează acum miezul Europei. Totuși, mult mai potrivit e să enunţam ceva șocant pentru România. Viitorul nucleu dur european este format din țările care au adoptat moneda comună euro. Spun asta fiindcă Uniunea European este la ceasul unui mare nou pas, care nu se va întâmpla de la o zi la altă, dar care e greu de prins dacă este în mișcare. După lansarea pieții interne europene acum 30 de ani, a monedei comune europene în 1999, există scenarii în direcția unui buget euro consolidat. Vã puteți imagina puterea economică a celor 20 de state dacă ar pune împreună întregul buget, nu doar firima de nici 2% din bugetele naţionale care formează acum bugetul european ?

 

Este axiomatic în a zice că vrem și noi, ca România, să fim în nucleul dur european. Prin neadoptarea încă în țăra noastrã a monedei unice europene, ne eliminăm automat din acest posibil nucleu dur european… 

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: