marți, 6 iunie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Dezvoltarea IT-ului clujean”


Despre o oportunitate europeană pentru Cluj în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

--

 

Este de apreciat cum orașul nostru a evoluat în ultimii 10 ani, iar sectorul de IT a fost crucial în această dezvoltare. Privind spre viitor, există însă oportunități fantastice, dar e nevoie de a înțelege real legătura dintre politicile europene și proiectele propuse.

 

IT-ul clujean ocupă deja un loc de vârf în peisajul românesc, dar piața internă europeană este mult mai vastă. Trebuie o abordare de líder european pentru a continua povestea de succes pe plan local.

 

Digitalizarea informaţiilor creşte nivelul de credibilitate și oferă piețelor mai puțin dezvoltate oportunități de parteneriate și dezvoltare. În tot acest context este bine să înțelegem mai bine conceptul de  nevoie de autonomie strategică a Uniunii Europene, în sensul în care  țările Uniunii își propun să dezvolte un plan european de capacitate de producție autohtonă, pe sectoarele cheie: fie că vorbim de cel digital, al industriei de apărare sau alte sectoare cheie.

 

Vorbim tot mai mult despre un cadru legal ce stabilește reguli comune pentru partajarea datelor atunci când se utilizează produse conectate sau servicii conexe, dar vor exista și măsuri de protecție împotriva transferului internațional ilegal de date de către furnizorii de servicii cloud.

 

Pe acest fond a apărut un concept nou, european: Gaia-X, o federație de cloud-uri de date. Gaia-X a fost lansată în iunie 2020 de ministrul german al economiei, Peter Altmaier, și de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire. Un proiect demers, asumat de Franța și Germania, îmbrățișat rapid și de alte state europene din dorința de a dezvolta anumite sectoare cheie.

 

Astăzi Asociația Gaia-X reunește peste 370 de organizații și companii din 21 de hub-uri naționale din toate sectoarele, cum ar fi mobilitatea, energia, producția, finanțele, agricultura, industria aerospațială, serviciile publice, turismul și sănătatea. Până în prezent, printre membrii fondatori ai Gaia-X se numără Atos, Dassault Systèmes și Orange. HUB-ul German reunește  companii precum Bosch, SAP, Siemens și Deutsche Telekom.

 

HUB-ul românesc, lansat pe 5 decembrie 2022, este o inițiativă a Asociației Directorilor de IT și Comunicații din România și ClusterPower, sprijinită de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Totuși, văzutã de la Bruxelles, prezența românească în acest proiect este marginală. Cred cã este nevoie de o abordare structurată a Clujului IT-ist pe acest palier, mai ales că în cadrul organizației Gaia-X de la Bruxelles avem și un clujean.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: