luni, 2 decembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Faclia: “Guvernarea europeanã”

Despre compexa matrice de a guverna în Uniunea Europeanã în editorialul meu de astãzi din Fãclia.

 

--
Actualul mecanism de guvernare europeană este tot mai complex, iar tendințele prezente trezesc întrebări serioase asupra viitoarelor dezvoltări. Ultimii 25 de ani au adus schimbări semnificative pe echişierul politic, cu influențe puternice asupra guvernării europene. La nivelul țărilor membre ale UE, avem tot mai prezente formațiunile de extremă dreapta, cu aleși în parlamentele naționale, iar în unele cazuri chiar făcând parte din coalițiile de guvernare. Multe dintre aceste partide naționale au devenit notorii și prin mesajele antisistem, mai ales cele împotriva proiectului european. Recent chiar, liderii acestor formațiuni politice au afișat deschis sentimente pro-ruse, în contextul unui război la frontierele uniunii în care UE condamnă vehement invazia din Ucraina.


Un element de luat în considerare este de asemenea erodarea vizibilă a grupurilor politice tradiționale din Parlamentul European. Să ne amintim, de exemplu, de anul 2009. Grupul ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) din Parlamentul European a fost înființat atunci, după alegerile pentru Parlamentul European din acel an. Acesta a fost creat ca alternativă la cele două mari grupuri tradiționale din Parlamentul European – Grupul Partidului Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D). Scopul său principal era de a reprezenta o viziune conservatoare mai eurosceptică, sprijinind ideea unei Uniuni Europene reformate, cu mai multă suveranitate pentru statele membre și mai puțină centralizare. Să nu uităm însã că acest grup a fost practic scânteia aprinsă în special de eurodeputatul britanic Nigel Farage pentru Brexit-ul din 2016.


Factual, anul acesta s-au format la nivelul legislativului european o serie de grupuri politice care sunt axate pe o doctrinã antieuropeană. Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria condus de Viktor Orbán, este cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și conservatoare în Uniunea Europeană. În cadrul Parlamentului European, Fidesz a avut o relație complexă și uneori tensionată cu principalele grupuri politice, din cauza politicilor și retoricii sale. În trecutul recent, Fidesz a fost afiliat PPE, dar relațiile s-au deteriorat din cauza acțiunilor considerate de mulți lideri europeni drept iliberale sau incompatibile cu valorile democratice ale Uniunii. Acum Fidesz a coagulat un nou grup, numit ironic "Patrioții Europei", care are în componen
ţa sa nume grele ale extremei drepte precum Liga (Italia), condusă de Matteo Salvini, sau Adunarea Națională (Franța), partidul lui Marine Le Pen.


Dacă analizăm sistemul european, câteva mențiuni sunt necesare pentru a contextualiza momentul în care ne aflăm. Proiectul european nu este încă finalizat, nu are încă o maturitate și asta îl face foarte vulnerabil atacurilor din interior sau exterior. De exemplu Piața Internă, chiar dacă a împlinit 30 de ani de existențã, este neterminată; zona Euro nu cuprinde toate statele; extinderea UE nu este finalizată la nivelul continentului european; apărare european este în stare incipientă; diplomația european este încă blocată; iar dosarul imigrației este ignorat politic din cauza complexității sale.


Proiectul integrator european funcționează doar dacă există viziune și strategie proactivă. Inerția sistemică nu e suficientă. Să ne amintim idealurile fondatorilor din anii '50 și cum s-au rupt atunci bariere considerate imposibil chiar de discutat. Capacitatea unui sistem de a se guverna e de o importantă vitală. Prin birocratizare îl faci practic neopera
ţional.


Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: