luni, 16 decembrie 2024

Ce rețin din anul 2024?

Nu doresc să fie un articol despre evenimentele anului politic 2024, ci o retrospectivă a activităților mele pe diverse paliere.

 

De peste 15 ani țin prelegeri în universitățile europene. Dacă nu mă înșel, am fost invitat până acum in 15 universități...

Prin cursul meu de la SNSPA, Media Entrepreneurship and Innovation, încerc să prezint noțiuni concrete despre monetizarea unui brand de media, totul văzut printr-o perspectivã UE.

Anul aceasta am ajuns din nou la Cluj-Napoca. La FSEGA a Universității "Babeș-Bolyai", am susținut o prezentare la Masterul de Afaceri Internaționale, o intervenție care a descris legătura sectorului de afaceri cu ecosistemul instituțional european.

 

Am continuat să fiu invitat ca expert în afaceri europene la televiziuni, abordând teme diverse: TVR Info (despre noua Comisie Europeană), Radio France International (despre situația europeană, realizând o corelație între crizele europene ale ultimelor 25 de ani și posibilele pericole viitoare), Prima News (despre prioritățile europene pentru următorii ani și perspectiva ca Europa să devină un actor global), Antena 1 (despre alegerile europene) și TVR Moldova (despre situația prezentã a proiectului european).


O prioritate a activității mele a fost publicarea de articole relevante în presa românească. Proiectul cu Făclia de Cluj a continuat, realizând
săptămânal editoriale de impact. Am publicat în Ziarul Financiar (despre conexiunea politică dintre Ursula von der Leyen și Angela Merkel), Republica (despre Partidul European Român), Revista Cariere (despre joburile Bruxelles-ului european) și Cluj24 (despre turismul de inovație).

 

Am contribuit cu mare plăcere la analizele media din Gândul (despre diaspora românească din Belgia și despre importanţa implicării societale și politice a acesteia) și Agerpres (despre desemnare candidatului care a câştigat alegerile europene conform sistemului Spitzenkandidaten).

 

Tot în anul acesta, am efectuat cercetări cu diverse personalități, rezultate prin materiale publicate în ziarele de specialitate românești: Vasile Pușcaș (despre necesitatea reformei UE), Victor Negrescu (despre viitorul educației europene), Radu Oprea (despre resursa umană a competitivității europene), Alina Bârgãoanu (despre oportunitatea de a avea educația europeană ca prioritate strategică pentru perioada 2024-2029), ziariștii români Mădălina Prundea (despre cine influenţeazã politica de energie în UE) și Ana-Maria Stancu (comunitatea celor care sunt interesaţi de politica de sănătate la nivel european), ziariștii moldoveni Stela Untila și Iulia Sarivan (despre abordarea economică a aderării Republicii Moldova la UE) și Vlada Toma (despre importanţa Role Game-ului în identificarea candidatului ideal).

 

A fost un an dens în implementarea unor proiecte care mi-au făcut o mare plăcere:

În Adunarea Generală a Asociațiilor Europene de la Bruxelles am prezentat cele 8 priorități ale noii Comisii Europene.

Tema educației europene revine constant în atenția mea, iar cu cât aprofundez mai mult acest subiect găsesc energia de a continua această cercetare aplicată.

Mi-a făcut o mare plăcere, de asemenea, să lucrez cu echipa Clubului „Moldova-UE” Bruxelles în organizarea unui eveniment de impact în Parlamentul European. 

Am moderat cu mare plăcere o discuție deschisă, în care ideea de baza a fost implicarea.

Mulți români au făcut acest pas spre politică, iar prezența lor pe listele alegerilor locale din Belgia ne umple de bucurie.

 

Un proiect de suflet a fost și cel de consultanță pentru publicația ucrainiană Kyiv Independent. Timp de 6 luni, prin intermediul proiectului Stars4Media, am discutat despre modele de monetizare a business-ului acestei publicații. 

 

Făcând parte din echipa Eurocomunicare, am avut onoarea să realizez o prezentare directorilor de comunicare din cadrul ministerelor de linie din România. Tema: “Comunicarea Strategică Guvernamentală. Inclusivă. Europeană”.

 

Am continuat și în 2024 cooperare directă cu Guvernul României în calitate de Consilier Onorific al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul Radu Oprea.


Mi-a făcut o mare plăcere să interacționez direct cu vicepreședintele Comisiei Europene, Roxana Minzatu. De la nominalizare pânã la preluarea oficialã a portofoliului.


Bruxelles-ul este fantastic, un loc al învățării permanente. Recent grupul de presă MediaHuis a preluat Euractiv, iar acum suntem în mijlocul unei transformări istorice pentru presa afacerilor europene. Acum 3 luni am lansat
produsul PRO, foarte bine recepționat de piață. 

 

Nu pot să nu menționez aici și fantasticele locuri vizitate anul acesta: Rio de Janeiro, iar în varã Georgia și Armenia.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: