joi, 19 noiembrie 2009

Trandafiri de la Bruxelles

Cine crede că în comunicarea politică totul este tehnic, se înşeală. Broşura “Trandafiri de la Bruxelles”, lansată de curând, este un exemplu de o altfel de “exprimare politică”, una apelând la metafore. Îi mulţumesc domnului Manolache pentru ideea prezentată în iunie 2009 şi pentru implementare.

Împreună cu colegii mei de la Organizaţia Social Democraţilor Români din Bruxelles, am încercat să ne imaginăm această carte, prezentând totul ca un proces de apariţie a unei plante: primele seminţe social-democrate din Grădina Europei; rădăcinile orientate spre interesele românilor din diasporă; tulpina concretizată într-un program politic inspirat din cultura politică europeană şi tradiţia politică a românilor; florile roşii ale organizaţiei care redau acţiunile politice şi aprecierile unor personalităţi din ţară şi străinătate; frunzele care vor să semnifice managementul politic al organizaţiei: structură, organizare, misiune, participare în campanii electorale, proiecte politice.

Cartea se adresează tuturor românilor din Bruxelles, Belgia şi din întreaga diasporă, dar şi a celor din ţară, cu scopul de a prezenta iniţiativa unui grup de români din capitala comunitară care au transformat simbolurile trandafirilor într-o realitate politică social-democrată.

Măsura în care această metodă va prinde, va demonstra necesitatea renunţării la exprimările greoaie şi mult prea tehnice. Am mers pe ideea că este mult mai uşor de înţeles şi de reţinut un discurs politic atunci când este astfel “împachetat”.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: