vineri, 14 octombrie 2011

Taxa de anulare şi Bruxelles-ul european

Cele aproximativ 100.000 de persoane din Bruxelles-ul european interacţionează enorm, şi nu este de mirare că avem aproape 100 evenimente pe zi despre politicile europene în Bruxelles. Nu vreau să discut despre eficienţa şi plasarea strategică a acestor evenimente, ci doar să punctez un fenomen foarte interesant, util organizatorilor de evenimente. Multe dezbateri nu solicită taxă de participare şi asta face ca lumea să se incrie “la greu” la diferite evenimente, urmând ca apoi, în ziua evenimentului, să decidă dacă există posibilitatea să participe.

Avem o problemă generică a sistemului de capitală a Europei, pe hârtie avem o sută de persoane înscrise, dar există posbilitatea să avem doar 30-40 de participanţi. Este ceva ce recomand organizatorilor de evenimente (deschise publicului) la Bruxelles. Aveţi o abordare de a înregistra mult mai multe persoane decât capacitatea sălii, fără nici un risc. Mai bine să fie înghesuială (“se bate lumea pentru a avea informaţia europeană”), decât să vă lungiţi gâtul după participanţi şi – eventual – să aveţi probleme în intern cu liderii pentru că nu aveţi destui oameni în sală.

Mi-a plăcut recent o reclamă la o conferinţă pentru a da un semnal celor care se înregistrează şi nu vin. Incrierea nu presupune nici o taxă de participare. După confirmarea participării şi cu 7 zile înainte de eveniment, taxa de anulare este de 200 euro. Poate este o soluţie şi aceasta!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: