Vreau să felicit autorii cărţii “Comunicarea în Uniunea Europeană – Metodele teoretice şi aspectele practice”. M-am întâlnit recent, la Bucureşti, cu majoritatea dintre ei, echipa SNSPA, care în coordonarea Alinei Bârgăoanu realizează cercetări de interes despre sfera publică europeană.
Câteva citate din carte mi s-au părut perfecte pentru a defini proiectul comunitar contemporan:
”În condiţiile în care viitorul Uniunii Europene este incert, preocuparea pentru creşterea vizibilităţii acesteia, pentru consolidarea legitimităţii acţiunilor sale, pentru dezvoltarea unei sfere publice europene sau pentru asigurarea unei comunicări eficiente cu cetăţenii nu par să se regăsească în nici un fel pe lista de priorităţi ale liderilor de la Bruxelles”.
“Trăim într-o Uniune care, pe zi ce trece, adaugă noi şi noi scindări: Vest şi Est, centru vs. periferie, vechi state membre vs. noi state membre, state iresponsabile vs. state virtuoase, state bogate vs. state sărace, state din zona euro vs. state care nu sunt în zona euro, state nordice vs. state sudice. Ceea ce a adus nou criza în ceea ce priveşte aceste clivaje – mai vechi sau mai noi – este revitalizarea acestor termeni de cine câştigă pe seama cui?, care parte câştigă în detrimentul alteia?”
“Sfera publică, acel creuzet în care se formează opinia publică, acea infrastructură de deliberare şi de legitimare a puterii, constituie şi o formă de solidaritate socială”.
“În Uniunea Europeană, tentaţia pasului înapoi, a retragerii între graniţele naţionale există, ceea ce constituie un tip de frână în calea eforturilor de adâncire a integrării.”
Dan LUCA | Bruxelles
duminică, 29 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu