sâmbătă, 25 februarie 2012

România văzută din Diaspora

“Din Praga, evoluţia economică a României este văzută ca extrem de lentă. Însă, cu siguranţă este conectată deja la noua economie sau, mai precis, la lumea nouă”, după cum spune Marilen Kenington, manager al grupului StarBev.

Nici dinspre Rusia nu avem semnale mai favorabile – “În Rusia nu se vorbeşte prea mult despre România. O simplă comparaţie: din Moscova către Sofia există trei zboruri directe zilnic, în timp ce către Bucureşti sunt doar două pe săptămână. Asta reflectă relaţiile economice dintre ţările noastre. Totuşi, mari companii precum Gazprom vin să investească în România şi companii mari din România exportă în Rusia. Poate că lucrurile vor progresa şi relaţiile economice se vor intensifica în viitor”, subliniază foarte bine Angela Creţu, o româncă care la 37 de ani, conduce de la Moscova grupul est european al Avon, după experienţa acumulată în SUA şi Serbia.

Mihai Bârsan, gândea până de curând marketingul Pivovary Topvar din Slovacia, parte a grupului SABMiller, recent întorcându-se la Ursus Breweries. El consideră că „fiecare marcă românească ce îşi respectă promisiunile ne dovedeşte că suntem şi noi românii capabili de profesionalism şi calitate. Avem nevoie de mai multe şi mai puternice asemenea dovezi. Parcă prea ne-a lovit pesimismul şi lipsa de încredere în noi înşine şi unii în alţii”.„Cu doar câţiva ani în urmă, românii erau printre cei mai încrezători. Sper să ne reaşezăm aşteptările, să ne mai echilibrăm, pentru că încrederea nejustificată a dus la aventuri şi cheltuieli nesăbuite, dar lipsa de încredere de acum pare să ne paralizeze”.

Andrei Haret conduce operaţiunile Dreher Breweries, parte a grupului SABMiller Ungaria. În opinia acestuia se resimte cam acelaşi climat economic de acum cinci ani. Economia României nu se vede prea bine, nici din punctul său de vedere, “dar situaţia nu este la fel de gravă ca cea a altor ţări membre UE, în condiţiile în care gradul de îndatorare este relativ rezonabil”.

Românii au împânzit lumea, atinând cele mai înalte poziţii în organizaţii de renume, şi asta nu se întâmplă numai de ieri, de azi... Mare păcat că aşa cum avem exemple de români excepţionali nu putem avea la fel de multe exemple execepţionale la nivel de ţară!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: