vineri, 18 ianuarie 2013

Ambasade comune… ale ţãrilor din Benelux


Didier Reynders, Ministrul Belgian al Afacerilor Externe, a menţionat recent proiectul de stabilire a ambasadelor comune pentru ţările din Benelux. Atât la Bruxelles, cât şi la Haga, se intenţionează să se redefinească reţeaua diplomatică.

Noul guvern olandez condus de prim-ministrul Mark Rutte a decis la începutul acestui an să închidă paisprezece posturi diplomatice în străinătate.
Reynders, în ceea ce îl priveşte a explicat că o "redistribuire" a reţelei diplomatice belgiene ar conduce la închiderea unor ambasade în ţări mici ale Uniunii Europene.

În altă ordine de idei, lăsând la o parte considerentele bugetare, merită menţionat că în 2005, Belgia a decis să deschidă o ambasadă în fiecare dintre ţările membre ale Uniunii Europene. O "prezenţă regională" este posibilă acum, după cum deja este practicat în America Latină sau în Africa.

Aceastã iniţiativã a ţãrilor din BeNeLux, ne proiecteazã fãrã sã vrem în secolul al XX-lea, când, încã inainte de Declaraţia Schuman exista o cooperare adâncitã la nivelul celor 3 ţãri.

Apropo de “reprezentarea multinaţională”, la nivelul Uniunii Europene existã o strategie clarã pe tema înfiinţării unor ambasade UE în statele dinafara comunităţii, “pornind de la vechile Delegaţii deschise de Comisia Europeană în capitalele a peste 130 de state ale lumii, de-a lungul ultimelor decenii”.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: