marți, 20 august 2013

Dan LUCA – articol în cotidianul Argeşul – “Care sunt parteneriatele strategice pentru România?”

Despre cum poate România să îşi consolideze statutul de a şaptea putere în Uniunea Europeană, profitând de dezvoltarea parteneriatelor strategice cu statele membre cu care are o simetrie de interese, puteţi citi în cel mai recent material pe care l-am realizat pentru Argeşul.

În continuare redau articolul integral:

..........

Dacă România vrea să joace un rol mai important în Uniunea Europeană, cred cu tărie că întâi de toate trebuie să-şi analizeze opţiunile şi oportunităţile geopolitice. Viitorul val de integrare va fi înspre Balcanii de Vest, deci putem juca un rol cheie în acest dosar. România poate să găsească matur şi realist poziţionarea sa în UE; contează enorm relaţia cu “fortăreaţa Bruxelles”, dar şi cu Germania, Italia, Spania şi Polonia.

Germania şi-a consolidat de la an la an poziţia în topul partenerilor economici ai României. “România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania”, preciza recent premierul român. Potenţialul Germania este apreciat inclusiv la nivelul cetăţeanului român. Un recent sondaj evidenţia că 77% dintre românii intervievaţi au sentimente pozitive faţă de Germania, pe locul unu în top, comparativ cu atitudinea faţă de statele vecine – Bulgaria (37%), Ucraina (32%) sau Ungaria (31%).

Observăm că Polonia şi-a consolidat locul 6 ca putere politică în UE şi acum toată lumea vorbeşte la Bruxelles despre “Top 6 ţări în UE” (alături de Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania). Avem o simetrie de interese cu Polonia, ei sunt preocupaţi de Marea Baltică şi vecinătatea estică, şi noi vrem stabilitate la Marea Neagră. În plus, majoritatea domeniilor pe care Polonia le pune pe agenda UE sunt de mare interes şi pentru noi. Polonia joacă un rol de jolly jocker în arena europeană: membru al grupului Visegrad, mizând pe Europa Centrală, dar joacă şi precum ţările mari, alături de ele. Premierul român a precizat că pe lângă regionalizare, la capitolul absorbţiei fondurilor europene avem multe de învăţat de la Polonia. Ponta completa cu ocazia vizitei efectuate la Varşovia că cele două ţări au opţiuni “absolut identice” despre ceea ce trebuie făcut la nivel european în anii care urmează.

Am insistat mult pe importanţa românilor din Diaspora, pe dezvoltarea relaţiilor bilaterale ale României cu alte state. E bine să ne orientăm şi spre filiera latină. Dacă vorbim de Spania şi Italia, am evidenţiat o oportunitate pe care am folosit-o prea puţin, deşi sunt un milion de români în fiecare dintre aceste ţări. Italia reprezintă “casa adoptivă” pentru peste un milion de imigranţi români, aproape un sfert din numărul total de minorităţi ai ţării. Experţii în afaceri europene aşteaptă o repoziţionare a Italiei în dezbaterile europene, Preşedenţia italiană a UE din al doilea semestru al anului 2014 fiind un bun prilej de a repune Italia pe harta Europei influente. Italia, ca a treia mare putere economică din eurozonă şi una dintre statele ce sprijină integrarea, are rolul său în stabilirea viitorului UE.

Cu ocazia întâlnirii oficiale pe care premierul Victor Ponta a avut-o în acest an la Madrid cu diplomaţii spanioli, pe baza potenţialului existent, s-a hotărât dezvoltarea unui parteneriat cu caracter strategic. Liderii celor două ţări urmăresc şi implicarea expertizei spaniole în domenii precum infrastructură, telecomunicaţii, energii regenerabile, atragerea investitorilor spanioli în România, precum şi schimbul de experienţă în atragerea fondurilor europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: