miercuri, 14 august 2013

Dan LUCA – articol în PR România – “Calitatea lobby-ului de la Bruxelles”


România are nevoie de o echipă care să poată să anticipeze mişcările sectoriale europene şi să acţioneze în interesul celor pe care îi reprezintă. Prezentam subiectul într-un nou material publicat de PR România:

……………………..

Recent au fost publicate de către APCO şi EurActiv rezultatele unui sondaj de opinie realizat pe un eşantion format din aproximativ 700 de lideri politici, directori din sectorul privat şi mass-media din Washington şi Bruxelles. Cercetarea a adunat punctele de vedere cu privire la 55 de asociaţii profesionale.

EuropaBio reprezintã la Bruxelles bio-industriile, deci şi producãtorii de OMG precum Syngenta şi Monsanto. Aceasta federaţie industrialã a fost cea mai bine plasatã în promovarea intereselor membrilor, în ciuda respingerii masive a organismelor modificate genetic în Europa.

GSMA, grupul care reprezintă interesele operatorii de telefonie mobilă la nivel mondial, a realizat de asemenea un punctaj mare, urmat de Comitetul European al Producătorilor de Zahăr (CEFS), Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) şi Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC). Privind sectoarele industriale, sondajul a clasat comerţul cu amănuntul şi industria alimentară ca având cel mai eficient lobby la Bruxelles, urmate îndeaproape de transport.

Bruxelles-ul este locul în care se hotărăşte 75% din legislaţia României, iar activitatea de reprezentare a intereselor naţionale este esenţială. România nu poate să mai joace rolul de stat asistat, trebuie să renunţe la a adopta “poziţia ghiocelului”, a “scaunului vid”, pe anumite politici sectoriale.

Proximitatea este importantă. Pentru ca o ţară să aibă influenţă în luarea deciziilor, nu e suficientă cunoaşterea mecanismelor de decizie, e nevoie de o prezenţă permanentă, activă şi coerentă, de acţiuni concrete de lobby. Acest lucru nu este posibil însă fără un sistem şi o strategie bine gândite, funcţionale, alcătuit din oameni competenţi.

Urmăresc de câţiva ani prezenţa românească în federaţiile industriale din capitala europeană şi am insistat mult pe necesitatea lobby-ului pe care aceste confederaţii îl realizează la Bruxelles. În acelaşi context, Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, atrăgea recent atenţia federaţiilor agricole din România că nu se implică suficient în procesul decizional de la Bruxelles. Am asistat la nemulţumirile din ultimele luni legate de poziţia faţă de “micul românesc”. Toate acestea sunt legate de legislaţia europeană. Aceasta trebuie însă anticipată, discutată cu toţi actorii implicaţi, apoi poziţia naţională adusă în dezbaterea europeană.

Avem în medie 100 de evenimente pe zi în Bruxelles pe teme legate de viitorul Uniunii Europene. Ca ţară membră a UE nu îţi poţi permite să pierzi nici una dintre aceste dezbateri. Fiecare întâlnire naşte iniţiative, calibrate pe interesul participanţilor, rezultă noi reguli şi proceduri, noi alianţe şi actori, legislaţie.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: