miercuri, 9 aprilie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Cu ce cărţi jucăm la Bruxelles?”


Despre rolul crucial al prezenţei fizice active la Bruxelles, dar şi despre importanţa parteneriatelor întreţinute corect, scriam în noua corespondenţă realizată pentru cititorii prahoveni.

Vă recomand materialul publicat de ziarul Prahova, miercuri, 9 aprilie:

............

Proiectele încununate de succes sunt cele care dau dovadă de viziune şi strategiile pe termen mediu şi lung, cerinţe indispensabile şi atunci când este vorba de a profita de oportunităţile europene. Analizând din punct de vedere al contextului european, se găsesc mereu interese de business viabile, însă reuşita este condiţionată de prezenţa suportului tehnic şi a alianţelor.

Ţinând cont de aceste pârghii aflate la dispoziţie, interesele româneşti, fie ele industriale sau de alt fel, ar avea de câştigat. Fie prin apelul la consultanţă în afaceri europene pentru a-şi maximiza interesele (această consultanţă însemnând apelul la oameni cu contacte, cu reţea, în oraş) fie prin alianţe cu omologi, persoane juridice sau personalităţi. Alianţa dă naştere la solidaritate şi la maximizarea potenţialului de colaborare: cu un aliat legislativ faci şi business şi găseşti noi oportunităţi de colaborare. De asemenea, prietenia se ţine cu obraz, prin vizite, prin contribuţii de substanţă la dezbateri, prin sprijin în momente cheie, prin participare sau organizare comună de evenimente; ochii care nu se văd se uită. În momentul în care majoritatea românilor cu interese comunitare vor înţelege că o prezenţă la Bruxelles, cu caracter de informare sau reprezentare, e esenţială pentru a face faţă provocărilor legislative şi presiunilor pieţei europene - şi internaţionale, România va fi făcut deja un mare pas înainte spre calitatea de membru adult al Uniunii Europene. E important să nu ne prindă încă "adolescenţi europeni" Preşedinţia română a Consiliului UE, în 2019. Să sperăm că până atunci vom depăşi şi frica de un proces democratic normal şi de implicarea în activitaţi de lobby european. E normal să îţi aperi interesele argumentat, nu e nici pe departe imoral. De multe ori, noi am jucat "provincial" în ultimii ani, considerând că Bruxellesul e cu Bruxellesul şi Bucureştiul e Bucureştiul, noi ne vedem de ale noastre, ei de ale lor. Lucrurile însă nu stau aşa nici teoretic, nici practic. La Bruxelles se decide în prezent 75% din legislaţia aplicabilă în plan naţional.

În consecinţă, nu scapi de legile europene doar pentru că le ignori parcursul. Şi aici nu e vorba numai de proceduri de infringement, ci efectiv de standarde europene care îţi pot face rău dezvoltării, dacă ajung să fie decise şi ulterior aplicate. Prezenţa activă în federaţii şi asociaţii de top din Bruxelles tocmai la asta ajută: ca un sistem de alertă rapidă, între colegi de industrie cu privire la ce ne face bine, şi ce ne face rău din legislaţia europeană. Astfel, reprezentanţii industriei româneşti pot ulterior alerta echipele europarlamentare sau Reprezentanţa noastră pe lângă Uniunea Europeană, pentru poziţionarea ei în Consiliu. Totodată, dincolo de acest sistem de bază, trebuie să înţelegem utilitatea influenţei pe măsura creşterii în ierarhia instituţiilor: dincolo de grupurile de lucru, e important să fim ambiţioşi şi să tindem spre poziţii de conducere, coordonare şi aşa mai departe. Numai cu reprezentanţi activi, buni relaţionişti şi ambiţioşi, ajutaţi de consultanţi cu experienţă în oraş, vom putea ridica industria românească în plan european. Modele precum BDI-ul german, CBI-ul britanic şi Confindustria italiană ne arată că nu e imposibil, dimpotrivă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: