luni, 3 noiembrie 2014

Ce înseamnă o Comisie Europeană “cu caracter foarte politic”?

Experţii poltiici au remarcat mesajul președintelui Juncker cu prilejul investirii sale "Comisia Europeană va avea un caracter foarte politic, aceasta este dorinţa mea". Ţările membre au reacţionat la acest mesaj oferind ca și comisari europeni – în marea lor majoritate – oameni politici, unii cu mai puţină experienţă însã în tainele politicilor sectoriale europene. Ca urmare, actuala echipă de comisari europeni este mult mai conectată cu sistemele politice din capitalele europene.

Discuţia despre responsabilitatea comisarului european (“accountability”) rămâne un subiect de notorietate în sfera publică europeană. Să asistăm prin această politizare a colegiului de comisari la o subordonare indirectă, nu atât faţã de guvernele statelor membre, cât  faţã  de partidele politice naţionale din care provin comisaii europeni?  Sperăm ca alegerile naţionale care vor urma să nu deterioreze acest ţesut de cooperare.

Cel puţin știm acum una și bună, Juncker își asumă responsabilitatea politică împreună cu echipa sa. Partidele politice europene au sprijinit puternic această formulă, deci implicit asistăm la o consolidare a structurilor politice (partizane) la nivel comunitar. Așa cum ziceam, partidele naţionale nu vor dispărea, ci rolul lor se va schimba şi adapta în viitor. Este acelaşi concept care arăta că statele naţionale nu dispar în UE, cum preconizau post-moderniştii, însă îşi vor schimba atribuţiile.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: