luni, 24 noiembrie 2014

Elveţia și forţa de muncă a imigranţilor

Lideri de afaceri elvețieni și politicieni au cerut recent țării să respingă referendumul programat pentru sfârșitul lunii, care are scopul de a impune limite stricte în privinţa imigrației, avertizând că măsura va afecta economia.

Inițiativă "Stop suprapopulării - Da protejării resurselor naturale", Ecopop, propusă de grupul ecologist (a doua de acest fel în ultimele luni) propune plafonarea numărului de imigranți la doar 0,2% din populația rezidentă, sau echivalentul a 16.000 de oameni pe an. "Elveția este pentru fiabilitate, deschidere și inovație", sublinia Schwan Severin, producătorul elveţian de medicamente Roche. El este de părere că un vot pozitiv ar putea duce la izolarea treptată a națiunii neutre, fără ieșire la mare, care nu este membru al Uniunii Europene.

″În câțiva ani, această limitare ar conduce la un deficit mare de foarţă de muncă în diverse domenii ... Ecopop ar forța Elveția direct într-o recesiune", consideră lobbystul Heinz Karrer. Nu mai mult, peste 25% din personalul instituţiilor financiar-bancare provine din statele UE.

În plus, chiar și majoritatea partidelor politice s-au declarat împotriva inițiativei - chiar dacă Partidul Popular Elvețian (SVP) propunea în februarie votul privind cotele de imigrare.

Totuși, peste 50% dintre elveţieni sunt "favorabili" sau "mai degrabă favorabili" iniţiativei care va fi supusă votului pe 30 noiembrie 2014.

Anul trecut am vizitat Elveţia, și la nivelul omului de rând Uniunea Europeană este ceva foarte vag, fără prea mare relevanţă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: