sâmbătă, 23 februarie 2019

Angela Merkel – preşedintele Comisiei Europene?

2019 este cu adevãrat piatra de hotar pentru construcţia europeanã, un fel de "nou 1991". Surprizele politice nu vor întârzia sã aparã, iar evenimentul maxim este desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Se prefigureazã o surprizã de proporţii: Angela Merkel ! Permiteţi-mi sã vã ofer 21 de argumente în sprijinul acestei afirmaţii. Iar pentru ca firul ideilor sã fie mai uşor de urmãrit, am segmentat prezentarea pe anumite unghiuri cheie.

Germania
Ø  Dupã Brexit, Germania este liderul incontestabil al actualei Uniuni Europene.
Ø  Parteneriatul cu Franţa oferã Germaniei o imagine perfectã, aşa cum precizam recent în interpretarea noului Tratat de la Aachen.
Ø  Proiectul de cancelar german pentru Angela Merkel e spre final şi în plus situaţia în Germania e stabilã din punct de vedere politic (partid, coaliţie, guvernare, etc).

Manfred Weber
Ø  Lansarea lui Weber a fost obscurã, de prost gust chiar, scriind pe blog încã din septembrie 2018 urmatoarele: "Nu cred cã doamna Merkel îl place pe Manfred Weber. Toate studiile de bun simţ în comunicarea politicã europeanã precizeazã cã elementul surprizã, de ultim moment, e singura posibilitate de a câştiga la nivel comunitar o funcţie puternicã."
Ø  Deşi simpatic în felul sãu, Manfred Weber este un candidat modest pentru funcţia de presedinte al Comisiei Europene, doar 4% din cei chestionaţi recent vãzându-l în fruntea executivului european.
Ø  Weber este candidatul ideal pentru a testa piaţa, procedeu cunoscut în comunicarea politicã. Concluzia încercãrii: numele nu corespunde, dar este acceptabil sã avem (dupã o pauzã de zeci de ani) un preşedinte din Germania.

Responsabilitãţi internaţionale
Ø  Numele cancelarului german a fost vehiculat acum câţiva ani ca posibil Secretar General al ONU.
Ø  Funcţia de Preşedinte al Consiliului European este ceva mic, simbolistic. E ceva similar cu cea de preşedinte al Germaniei.

Putere politicã
Ø  Merkel dominã ca nume şi putere Consiliul, deci este foarte usor sã fie aleasã, chiar dacã are şi duşmani politici, mai ales în sudul continentului.
Ø  EPP-ul va câştiga alegerile europene, deci fãrã probleme poate sã fie acceptatã de Parlamentul European.
Ø  Ideea alegerilor primare a fost implementatã superficial în 2014, iar în 2019 a fost şi mai rãu - mimare nereusitã. Chiar dacã se încearcã din nou procedura Spitzenkandidat, este o “perdea de fum”, cu prea puţin folos în politica realã actualã. Sã nu uitãm cã Merkel a dat o şansã realã acestui mecanism, dar partidele politice europene nu au vrut sã îl abordeze în mod real. Deci – chiar dacã sunt fanatic al acestor procedee de comunicare europeanã – nu mai este nici o problema (chiar şi etic) sã nu reconoaştem câştigãtorul competiţiei pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Europene. Asta în eventualitatea cã vom mai avea aceste dezbateri dupã acest articol…

Politici sectoriale
Ø  Bugetul euro are nevoie de un om tare la implementare, la butoanele de decizie.
Ø  Dosarul campionilor industriali e mãnuşa perfectã pentru restructurarea industriei europene, iar cancelarul gereazã indirect strategia germanã cu orizont 2030.
Ø  Merkel este politicianul perfect pentru a lãsa spaţiu Franţei pentru a coordona dosarul noii politici de aparare UE.
Ø  Cancelarul este interlocutorul perfect cu o Rusie plinã de resurse naturale atât de necesare economiei Germaniei.

Respect şi transparenţã
Ø  Cu Merkel la Comisie, Bruxelles-ul va deveni cu adevãrat piaţa de bãtãlii politice de prima mânã, nu doar una a marionetelor.
Ø  Bruxelles-ul devine cu adevarat km zero al puterii politice europene şi va avea o comunicare foarte bunã cu capitalele europene.

Pro-european
Ø  Nimeni nu se îndoieşte de sprijinul cancelarului european pentru construcţia europenã. Un pro-european convins…
Ø  În 2019 redemarãm construcţia europeanã, iar o Uniune Europeanã a anului 2040 are nevoie de idei mareţe (viziune) şi lideri reali care sã le comunice.

Premierã
Ø  Prima femeie preşedinte a Comisiei Europene, mai ales cã subiectul ″gender balance″ e pe val.
Ø  Prima persoanã din Estul Europei preşedinte al Comisiei Europene, de notorietate fiind faptul cã doamna de fier a copilãrit în Germania de Est, DDR-ul de atunci.

Sã nu uit însã argumentul principal – De ce sa vrea Angele Merkel sã fie preşedinte al Comisiei Europene? Fiindcã poate !

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: