joi, 21 decembrie 2023

Dan LUCA – Contribuție la un articol publicat de către Ziarul Financiar: “Prin lentila autonomiei strategice europene”


Împreună cu eurodeputatul Victor Negrescu am publicat astăzi un mateial în Ziarul Financiar.

 

---

 

Datorită multiplelor crize și schimbări recente, autonomia strategică a UE a devenit un proiect politic cu implicații majore inclusiv asupra politicilor sectoriale. Nevoia tot mai mare pentru Europa de a-și spori autonomia și de a-și reduce dependența de alții în domenii strategice, pe fondul concurenței globale în creștere și schimbărilor realizate pe lanțurile de aprovizionare, au creat controverse și dezbateri la nivelul UE.

 

În acest context a apărut nevoia de a elabora o viziune coerentă, realistă și responsabilă privind modul de operare al Europei cu privire la acest subiect de interes strategic. Noua strategie a Uniunii Europene pro­mite să promoveze o autonomie strategică deschisă, care să echilibreze beneficiile interdependenței economice cu cerințele tot mai mari de gestionare a expunerii statelor membre la riscurile generate de crize sau de lanțurile de aprovizionare prea lungi sau prea îndepărtate. 

 

Ca să evite riscul interpretării greșite, UE a atașat principiului autonomiei strategice și pe cel al deschiderii, oferind garanția că noua geoeconomie globală nu poate fi închisă sau artificial protejată, respectiv că UE va rămâne deschisă comerțului și investițiilor și se va proteja de eventuale decizii care să izoleze Europa de piețele sale externe.


Strategia este răspunsul european la războaiele comerciale protecționiste din ultimii ani dintre SUA și China și la provocarea majoră externă care ține de faptul că 85% din creșterea globală din următorul deceniu va veni din afara Europei. În domeniul materiilor prime, s-a pornit de la premisa reducerii dependenței de China și reechilibrarea balanței cerere-ofertă.

 

În acordul privind adoptarea unui act european referitor la materiile prime critice se estimează că cererea va crește exponențial în următorii ani. Comisia Europeană dorește ca până în 2030 să-și crească gradul de independență, iar măsurile pregătite includ creșterea puternică a gradului de reciclare.

 

Abordarea este însă prudentă pentru a nu trasforma acest concept de autonomie strategică deschisă într-o unealtă ce ascunde măsuri protecționiste care ar fi foarte costisitoare pentru Europa. Europa trebuie să rămână o casă a comerțului dar trebuie să se asigure că regulile stabilite sunt respectate de toți actorii.

 

De asemenea perspectiva investitorilor reprezintă un punct de echilibru. Unii ar putea interpreta autonomia ca înclinație spre autosuficiență. Europa trebuie să fie deschisă investitorilor străini. Este nevoie de bani din afară pentru a ajunge în Uniunea Europeană, astfel încât să se poată investi în fondurile europene de investiții pentru a realiza toate tranzițiile de care Europa are nevoie: tranziția energetică și cea digitală.

 

Totuși, industria autohtonă, inovatorii și start-up-urile trebuie susținute simultan și, prin urmare, protejate într-un mediu competitiv global. În caz contrar, vor fugi în alte țări precum Statele Unite, unde li se va oferi acces facil la finanțare publică și piețe mari.

 

Este nevoie ca europenii să abordeze lacunele de capacitate militară din cadrul NATO și UE. Conceptul de autonomie strategică a UE nu este o provocare pentru SUA sau NATO, ci un efort de a consolida împreună capacitățile europene de apărare. E bine să privim anumite dezvoltări europene prin lentila autonomiei strategice deschise. Dacă proiectăm acest concept la extinderea UE există o oportunitate istorică pentru consolidarea rolului Uniunii Europene în afacerile internaționale și extinderea acesteia.

 

Dat fiind potențialul Europei, momentul geopolitic și social, pare a fi o oportunitate atât pentru Europa cât și pentru România de a-și contura propriul curs pe scena globală, asumându-și rolul de leader în anumite aspect legate de autonomia strategică europeană.

 

Astfel, în lunile următoare, lansăm provocarea unei dezbateri în spațiul românesc cu privire la participarea României la aceste procese de dezvoltare și speranțele pe care le au cetățenii pentru următorii ani. Suntem convinși că Uniunea Europeană va reuși să găsească soluțiile și resursele pentru a răspunde provocărilor viitoare. Noi ne dorim ca România să fie în prim planul acestor evoluții și să profite pentru a-și maximiza potențialul !

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: