luni, 11 decembrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Comunicarea americană”

Pare ceva distant, dar comunicarea americană are influențe majore chiar și asupra României. Câteva conexiuni în editorialul semnat astãzi în Făclia.

 

---


Observând de la distanță societatea americană, există un domeniu pe care îl privim cu admirație. Este vorba de comunicare, fie ea corporativă sau guvernamentală. Aici practic s-a inventat publicitate de produse și apoi s-a rãstogolit totul global, ajungând și în Europa.


Alegerea președintelui american este un exercițiu de comunicare enorm, care aduce celui ales privilegiul de notorietate globală. Îmi aduc aminte și acum cu multă plăcere de anul 2008, când alegerile primare americane l-au propulsat pe Barack Obama ca lider incontestabil american și mondial. Reamintesc cititorilor că procedura alegerilor primare implică o campanie internă, la nivelul membrilor din partidul respectiv, pentru a obține nominizarea ca și candidat la poziția de președinte. Nu este doar o campanie, dar este și un vot, la nivelul celor 50 de state americane. Printr-un sistem bine stabilit câștigătorul este cel cu cele mai multe puncte câștigate în campanie.


Desigur, o întrebare firească, este de ce nu avem acest mecanism și la nivelul Uniunii Europene, cu alegeri primare în 27 de state? E de notorietate că avem alegeri europene anul viitor, și vom avea apoi alți lideri europeni, dar cu 6 luni înainte nu avem nici un mecanism de comunicare externă, competiție deschisă și alegere la nivelul partidelor politice europene. Dar această discuție o las pentru o conversație viitoare.


Revenind la sistemul americam, remarc faptul că în pregătirea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, avem o situație unică și confuză. Nu este ceva de genul celei din România, care își alege președintele în aceeași luna, iar aici avem zeci de scenarii care converg toate spre dorința prezidenţiabililor să obțină nominalizarea internă de partid și de a intra apoi în turul al doilea cu George Simion. La americani avem inevitabil o nouă luptã între Biden și Trump. Spun asta fiindcă Democrații și-au dat seama încă din 2022 că doamna Kamala Harris nu are potențial de câștig în fața lui Trump. Astfel se merge pe cartea realegerii actualului președinte, un lucru normal dacă nu ar avea aproape 82 de ani în ziua votului. Pe de altă parte Republicanii nu pot să iasă din carapacea inpusã de Donald Trump. Forța sa și metodele sale îl propulsează ca și candidat, ucigând orice speranțã de alegeri primare normale.


Avem o Americã în care reeditarea finalei prezidenţiale polarizează țara fără a da cetățenilor spendoarea comunicativă a alegerilor primare. E păcat, dar asta e realitatea. Poate în 2028 vom reveni la normal...

 

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: