vineri, 22 decembrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Sărbătorim românește!”


Editorialul de astăzi din Făclia îl dedic Sărbătorilor și gastronomiei românești.

 

-----


Sfârșitul anului ne aduce și bucuria Sărbătorilor de iarnă. Acolo unde ne aflăm, în România sau pe alte meridiane, sărbătorim românește. Nu întru în lumea trandiţiilor și transmiterea lor la alte generațîi, ci mă voi referi de data aceasta doar la gastronomie.


Mâncarea noastră este diversă, carnea de porc fiind pentru mulți la putere. Cum văd însă această ofertã cei care nu s-au născut în România? Adică, ce mâncăruri românești au potențial de globalizare? Ca și punct de plecare, i-am întrebat pe copiii mei, născuți în Belgia, dar care vizitează România frecvent, numai anul acesta venind de două ori. Deci putem zice că am scris acest editorial împreună, în familie.

 

Ca și aperitive, preferințele merg spre salata de boeuf, salata de vinete sau zacuscã. Cârtaboşul sau cârnații sunt un pic cam grei pentru stomacul Vestic.

 

La ciorbe nu vom începe cu cea de burtă, e prea complexă pentru a o înțelege dacă nu ai învățat Miorița la școală. Aveam însă ciorba de văcuță sau cea de perișoare. Chiar și supa de găină cu tăiței face carieră în afara României.

 

La felul doi avem micii, cu o garniturã de cartofi cu cașcaval şi ouã la cuptor. Dacã aducem si nişte castraveți murați combinația e perfectã. Sarmalele sunt în meniu, dar să fim sinceri varza fiartă prinde greu la adolescenți, chiar și la cei nãscuţi în România.


La desert, papanaşii sunt liderii incontestabili. Mai ales dacă îi servim cu smântână şi o dulceaţã de afine.


Cu singuranță în fiecare familie se poate realiza alt meniu, cu alte recomandări. Gusturile diferă, e drept. Pe acest segment chiar că nimeni nu poate deține adevărul absolut. Important este să ne simțim bine, acolo unde viața ne-a adus, în jurul mâncărurilor românești.

 

Fie ca Sărbătorile să ne aducă liniște și calm. O privire optimistă spre 2024 vã doresc!

 

La Mulți Ani! 

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: