luni, 18 decembrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia de Cluj: “Repere 2024”


La sfârșit de an, câteva idei pentru anul politic 2024, în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

--


De fapt, pregătisem un titlu mai cuprinzător. Ceva de genul care sunt principalele evenimente ale anului european 2024 și cum se relaționează România la aceste subiecte.


Știm deja că anul 2024 este an electoral la nivelul UE, iar alegerile europene vor face deliciul media mai ales în trimestrul al 2-lea. Show-ul nu se încheie pe 9 iunie 2024, data alegerilor europene din România. În luna iunie e lupta de culise pentru numirea președintelui Comisiei Europene, un fel de Prim-ministru al Europei. Mai există și bătălia pentru nominalizarea președintelui Consiliului European, o funcție încă puțin înțeleasă de cetățeni. Ca estimare, pe lângă dreptul de a alege cei 33 de eurodeputați, e greu să cred că țara noastră emite pretenții la cele două poziții de vârf ale UE. 


E o varã fierbinte în anul 2024, cel puțin la figurat, fără vacanțe pentru cei din Bruxelles. Se propun noii comisari europeni și pe la începutul lunii septembrie vom avea echipa executivului european. Axul de forță e previzibil, ceva de genul Franța-Germania, prin proiecţiile umane ale momentului, adică Ursula von der Leyen și Thierry Breton. E încă devreme să avansăm numele viitorului comisar european provenit din România, iar portofoliul e mai mult o negociere pentru luna august.


Ceea ce este important pentru noi este Agenda 2024-2029, adică planul, era să zic cincinal, al Uniunii Europene. Câteva subiecte nu pot să lipsească din prioritățile următorului mandat. Vom discuta anul viitor mult despre războiul din Ucraina, chiar și despre o posibilă finalizare a conflictului înaintea de o previzibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.


Chiar dacă multe competențe economice sunt ancorate pe structurile naționale, UE are metode de a accelera anumite transformãri. E interesant dosarul autonomiei strategice a UE. Un dosar cu potențial fantastic pentru următoarea decadă chiar.


Vom discuta mult despre digitalizare, mediu și apărare, subiecte care - pentru publicul larg - nu mai fac diferența. Au intrat în limbajul general, dar prea puțin se înțelege de fapt ce înseamnã cu adevărat. Mulți spun, puțini înțeleg... vorba poetului.


Vom discuta însă mult și aprig despre resursele minerale ale țărilor europene, despre posibilitatea de a le aduce iar la suprafață. Aici dosarul ecologic e din nou pe masă, iar conexiunea cu inovația și fondurile publice e inevitabilă.


UE va aborda mult, defensiv însă, politica de migrație. E cel mai greu dosar european pentru începutul acestui secol. Va avea puterea UE de a veni cu o viziune credibilă și coerentă de genul celei din SUA?


An greu, dinamic, cu multe alegeri în România. C'est pas bon signe! Avem o bună posibilitate să intrăm pe dosarul autonomiei strategice și să ne remarcăm. Nu doar pentru UE, ci mai ales pentru dezvoltarea economică a țării. Poate să fie chiar ceva fundamental pentru a ieși din conul de umbră. E timpul să întoarcem masă, iar anul viitor e prielnic pentru noi.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: