duminică, 17 martie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “România în 2025”


Despre ce se va întâmpla în România anul viitor în editorialul meu din Făclia de acum câteava zile.

 

--

 

Cu siguranță cuvântul alegeri este cel mai des utilizat în România anului 2024. Unii vor zice că și în Uniunea Europeanã, sau chiar la nivelul Statelor Unite ale Americii, avem cam aceeași abordare. Factual, știam de toate alegerile posibile și imposibile, lumea e conectată la marile confruntări și asta e bine.

 

Scopul acestui material este de a da puțin timpul înainte și să ne imaginăm spațiul românesc la începutul anului 2025, adică după ce se va cunoaște aproape totul. E momentul când avem numele noului Preşedinte al României, și permiteți-mi să lansez o predicție, numele Presedintelui pentru următorii 10 ani. Sperăm din toată inima ca România să continue drumul integrării europene, iar puseele populiste și extremiste să fie aruncate la lada istoriei. Mi-ar plãcea însă să existe o asumare mai clară a continuării drumului integrator și nu doar pe dosarul Schengen. E important să spunem răspicat că România trebuie să facă parte din zona euro și să avem un plan real pentru îndeplinirea celor patru criterii de convergență economică necesare.

 

Desigur, așteptăm enorm de la noii eurodeputați, dar și de la senatori și deputați, chiar și de la primari sau președinți de Consilii Județene, să continuăm modernizarea României spre binele cetățenilor.

 

Economia este importantă, să nu uităm Uniunea Europeană are ca ideal o prosperitate a țărilor membre. Autonomia strategică europeană pare ceva greu de înțeles, dar este o metodă prin care România poate să identifice valoarea adăugată ca țară puternică la nivelul uniunii. Politica industrială europeană naște oportunitãţi, iar România are avantaje competitive clare dacă analizăm și geo-poziționarea noastrã. Agricultura va deveni fără doar și poate punctul nodal al unei UE care încă încearcă să găsească balanța între asigurarea hranei populație și dezvoltarea ecologică a continentului. Inovațiile sunt la tot pasul, dar încă sunt multe lucruri de făcut pe acest palier.

 

Un plan de 10 ani pentru redresarea sistemului feroviar românesc este necesar. Aici avem un potențial proiect în care viziunea țării și strategia realistă poate să fie ajutată de toți aleșii anului 2024.

 

Forța de muncă românească este încă la nivelul întrebărilor. Creșterea economică a țării atrage tot mai mulți compatrioti să se reîntoarcă în țară. Există între timp însă și acțiuni solide de a aduce constant forță de muncă din zona Asiei. Să fiu sincer, nu am observat nici o discuție de calitate pe acest segment. Da, este un subiect sensibil, care poate să atingã chiar dosarul imigrației la nivel de UE, dar nu asta doresc cei aleși ? Haideți să discutăm deschis despre ecosistemul resursei umane românești.

 

Citim ce ne place, discutăm doar ceea ce dorim. E momentul să avem un pic mai multă profunzime societală. Dacă am începe din 2025, măcar. Spațiul public este inundate de șabloane fără sens, în care nimeni nu înțelege de fapt esențialul. E nevoie de experți tehnici pe dosare, e nevoie de politicieni și e nevoie de electoral. Dar ceea ce este și mai important e nevoia unei conexiuni între aceste grupuri.

 

Din ianuarie 2025, nu mai vreau să aud până în 2028 de alegeri sau de promisiuni. Trei ani la muncă, fără blamãri, fără scuze și cu responsabilitate. Asumare și rezultat ! Vom trage apoi linia, în 2028, și vom vedea cine dorește realegerea.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: