duminică, 17 martie 2024

O săptămânã în Rio de Janeiro


A petrece o săptămânã în Rio este ceva de vis. Capitală a Braziliei până în anul 1960, în prezent Rio este gazdă pentru 12 milioane de locuitori, dacă includem și zona metropolitană. Orașul s-a dezvoltat de-a lungul coastei Atlanticului, iar o serie de tunele conectează și fluidizează traficul auto. Spun asta fiindcă Uberul este prietenul turistului în Rio. Distanțele sunt mari, dar o bună planificare și optimizare a timpuluì poate să aducă multiple experiențe plăcute în doar o săptămânã.


A ajunge la Rio din Europa îți ia cel puțin 10 ore cu avionul. Dar am descoperit astfel al 5-lea continent vizitat după Asia, America de Nord, Africa și Europa.


Plajele sunt faimoase, desigur. Copacabana, Ipanema, Leblon sunt de neuitat. O baie în martie în Oceanul Atlantic e de vis. Alergãrile pe faleza Copacabana sunt recomandabile la ora 6 dimineața, la răsăritul soarelui. Fantastică senzație, să alergi chiar și desculț pe plaja Copacabana. Îmi amimtesc cu mare plăcere alergarea similară pe plaja de la Venus, din 1991, în cantonament cu echipa de handbal “U” Cluj.


Monumentul Christo Redento este maiestos. O aurã mistică pentru una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, mai ales dacă e un pic de ceață în ziua respectivă.


Sugarloaf Mountain merită vizitat. Două stânci de vreo 350 m, impresionate. Priveliști fantastice. Conceptul este precum telefericul de pe Tâmpa brașoveană, dar din două bucăți și altă magnitudine desigur.


Zona Lapa este parte turistică recomandată de toată lumea. Catedrala Metropolitană este impozantă. Spațiu și calm. Selaron Staircase pulsează viață. Artistic vorbind, aduce a simbolistica parcului Guell a lui Gaudi din Barcelona sau stupa din Wat Arun din Bangkok.


Merită un prânz în restaurantul Baracada din Ipadema. Este locul unde s-a scris în anii 1960 faimosul cântec "The girl from Ipadema".


Seara, la barul Bip-bip, e o atmosferã deosebită. Largo do Alfredinho, om de cultură, activist brazilian de stânga, a înființat un bar unde cântã artiștii locali. E cu autoservire, iei o bere din frigider și lași banii pe tejghea. Din 2019 strada unde se află barul îi poartă numele fondatorului.


O experiență fantastică este vizita din Favela Rocinha, cea mai notorie din cele 1000 de favele din Rio. Favelele sunt ghetouri excesiv de aglomerate din Brazilia, formate la marginea orașelor mari. Au început să apară la sfârșitul secolului al XIX-lea, imediat după abolirea sclaviei. Nu vreau să mă erijez ca expert, acum că am fost și eu câteva ore în inferiorul unei favele și am beneficiat de explicațiile unui ghid autorizat. Am înțeles însă cum e condusă o favela, ce legătură are cu cartele de droguri, cum se face înregistrarea oficială a persoanelor sau chiar puterea favelelor în câștigarea alegerilor naționale. Nu uitați votul în Brazilia e obligatoriu. Cu siguranță sunt numeroase cercetări pe aceste subiecte, eu doar am lansat anumite unghiuri de abordare. Poți să observi pasiv, ca turist, viața favelei, te simți în siguranță. Din când în când ghidul te atenționează că urmează o zona în care nu se pot face poze sau filma. Cauza principalã este pentru a nu imortaliza locotenenții cartelului care poartă mitralierele Uzi la vedere.


În Brazilia, și mai ales la Rio, recomand un show de samba. Unul de excepție a fost cel al trupei Ginga Tropical. Zâmbiți, viața e frumoasă, au transmis artiștii prin cântecele și dansul lor. Intersant că povestea celor 90 de minute a fost rezultatul practic al unei cercetări de doctorat despre cultura braziliană, dar și despre marketingul internațional.


Parcul Național Tijuca este pădurea urbană din mijlocul orașului Rio. Pădure tropicală, stânci și cascade sunt ingredienete pentru un loc  de vis.


Chiar dacă sunt vreo 150 km de Rio, merită încercată și o croazieră de o zi spre Ilha Grande. Cu muzică de discotecă pe vaporaş și înotat printre pești exotici, cu plaje cu nisip fin și ape transparente, toate elementele unei zile perfecte.


Rio este o destinație de vacanță, desigur, este locul de întâlnire al tinerilor din America de Sud. Este un turism de masă pentru argentinieni și chilieni în special.


Fenomenul fotbalistic este și el prezent. A vedea stadionul Maracana îți da fiori. Un tricou al echipei Flamengo pare o soluție perfectă pentru a duce acasă o parte din Brazilie, o parte din Rio, o parte din zâmbetul sambei.


Dan Luca / reîntors la Bruxelles, dar cu gândul încă la Rio

 

Niciun comentariu: